През погледа на главния редактор: Не е истина! Радев бил загрижен за европейското бъдеще на България, затова не щял редовно правителство

Живка Кехайова

Не е истина! Радев бил загрижен за европейското бъдеще на България

След като българските евродепутати Радан Кънев и Александър Йорданов от Европейската народна партия (ЕНП) обвиниха от трибуната на ЕП президента Румен Радев в дестабилизиране на страната, днес в Молдова се оказа, че Румен Радев (според разпратеното от него изявление), не дестабилизирал страната като не щял правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а просто се тревожел за европейското бъдеще на България, защото: „Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения. Тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм – като заявка на тежки закононарушения и чистки подписани с кръв, за погром на институциите и държавна измяна“.

Според Румен Радев за една нощ са били сринати едногодишни усилия и осезаеми постижения за членството на страната ни в Шенген и за задълбочаване на европейската ни интеграция.

На Руте Радев обясни днес в Молдова, че вече имаме поправки в закона, които позволяват разследване на главния прокурор и вече може да бъде преосмислено пускането ни в Шенген, но някак забрави да му спомене, че лично той забави и не пусна в Държавен вестник въпросните поправки, както се очакваше веднага. И че сега неговите и на Гешев действия са някак подозрително координирани.

Добре, че никой не го попита чий е Крим и как точно му се вързва на Радев пълно влизане в сърцето на Европа с отказ на помощ за Украйна и с президентска подкрепа за де що има русофилистици у нас.

А дали наистина мисли, че може да замаже очите на европейските лидери с внезапно избухнало пристрастие към евроатлантизма?

От друга страна, позицията на Радев издава силното му притеснение, че правителство ще има и ще му бъде сериозно припомнено не само чий е Крим, ами и други неща, включително онези, заради които Гешев влезе в президентството, докато още интересите им не бяха така общи.