През погледа на главния редактор: Русия е една „сбъркана държава“, русияните – „сбъркан народ“

Живка Кехайова

„Русия е една „сбъркана държава“, русияните – „сбъркан народ“. Националпатриотите се забъркаха в авантюра, всичко се разпада – и за мен, и за страната“.

Последната формулировка не е моя, а на идеолога за „Руский мир“ – Александър Дугин в интервю:

„Руска федерация „няма идеология да води война със Запада“, културата й също „не е на висота… „Това беше една антигодина. Всичко се срина в нея, всичко се разпадна. И за мен лично, и за държавата. Мнозина в отчаяние призовават за разпадането на Русия. Техническият й срив няма да реши нищо, а само ще задълбочи проблемите. Но настъпи нейният душевен, екзистенциален, същностен колапс. Русия във формата, в който е съществувала досега, вече не съществува. Няма да може да унищожите Украйна. Русия, от друга страна, беше подкопавана отвътре в продължение на 20 години и напълно довършена за последните 10 месеца“ – жалва се Дугин, сякаш някой друг, а не той лично стои зад идейната обосновка на въпросната апокалиптична за Русия година. В случая българската поговорка: „Да би мирно седяло…“ – много му пасва. Може би е прогледнал и защото той самият видя най-лошото, а това не пожелавам на никого. Доказано е сякаш във времето, че всеки, който в клетви, идеологии и т.н. пожелава смъртта и страданията на чужди деца, обикновено е заставян да го изживее лично.

Е, щом и той е видял края на Русия, значи е близко, а това е добра новина.

Другата добра новина от днес е, че американската компания – производител на Ф16 засилва темповете на производство, за да удовлетвори на първо място нуждите на държавите, заявили, че ще доставят самолети на Украйна. Не са тайна и преговорите с Киев за директни доставки. Не споменавам за танковете, защото те вече пътуват за Украйна – и американските, и леопардите, и другите.

Третото интересно на фронта е, че  председателят на руската Дума Вячеслав Володин е поискал от комисията по сигурност и противодействие на корупцията и комисията по енергетика да проучат информация за доставка на гориво за Украйна от страна на българската рафинерия на „Лукойл“, пише ТАСС. Припомняме, че  според публикация от „Die Welt“ базирана на думи на Кирил Петков и Асен Василев, страната ни е изпратила тонове гориво от „Лукойл“ в помощ на Украйна. От „Лукойл“ обявиха, че не са имали договори с правителството на Петков или да са провеждани някакви разговори с представители на кабинета. В края на декември ръководството на „Лукойл“ официално заяви, че не доставя руски горива на Украйна, но явно руснаците вярват повече на германската преса:).

Чудя се, вместо да разследват, не може ли просто да проверят какви пари са влезли по сметката на руския доставчик на суровина и ако те внезапно са се повишили с цифри, отговарящи на доставките в Украйна, ние също ще разберем. А имаме нужда да си умием очите, за да забравим резила пред света и Кулеба по време на предишното НС.

 

 


image0 (9K)