През погледа на главния редактор: Служебното не ползва метла, а багер

Живка Кехайова

Служебното не ползва метла, а багер, но е време да погледне към важния проблем и той не е газът, както ни облъчва

Ще си изкривя душата, ако кажа, че не ме кефи отстраняването на Спецов от НАП. Вярно, той каза, че бил уволнен по политически причини, но на мен все ми се струва, че е зради това: „Прокурорската проверка, свързана с бившата фирма на шефа на НАП Румен Спецов, е прераснала в разследване още през м.г. Това става ясно от отговорите на зам.-градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова на въпросите на „Сега“. „След проверка с постановление на прокурор в СГП на 18 май 2021 г. е образувано досъдебно производство“.

В писмото от Министерски съвет пък пише, че е заради проблеми в НАП и лоши резултати. Както и да е – отстраняването му е добра крачка. Служебните изчегъртаха днес и Агенция „Митници“. Освободен е Павел Тончев, назначен е Павел Геренски – поне по първо име – има приемственост.

Разбира се и най-вече, служебното изчегъртва всички назначение на Нинова, някои от които – наистина абсурдни (като това на сива на Емилия Масларова без конкурс). Всъщност, излиза, че 90% от направените от нея назначения са без конкурс. Надявам се, не е уредила и доведения си син, когото спрягаха за поръчителя на убийството на Марангозова, но той май забягна – естествено неизвестно къде.

За смяната на всички зам.-министри и всички областни управители – нищо не мога да кажа, защото не съм компетентна кой, кой е. Знам само, че тъкмо областните управители отговарят за организацията на изборите по места, за правилно съхраняване на бюлетините и машините, а над 60% от сегашните са бивши военни и полицаи.

Като се има предвид с каква скорост изгребва по етажите на властта кабинетът, предполагам, че за още седмица ще е изкоренило едни „фиданки“ и посадило други. Плодни ли ще са, или бодил – предстои да видим, но обичайно винаги има и от двата вида.

Това, обаче са пак лични вендети и заядки. Проблем, номер едно е наложената от предходните крайно лява фискална политика, която излага на риск икономиката и бъдещето й. Защото от валутния борд насам, който и да управлява, направи не малко дивотии, но никой – абсолютно никой не си позволи поне това – да постави под риск финансите на държавата, критериите от Маахстрихт и особено дефицита. Тези го направиха, а и нямаха друг шанс при съчетанието – безидеен коалиционен сбиротък и липса на опит. Ако ще пипа експерт – там трябва да пипа.

Струва ми се, че служебните няма да се заемат с това. Продължават да ни пързалят с газа и „Газпром“. Нищо, че само на пълните идиоти не им стана ясно: данните от „Булгаргаз“ сочат, че можем да се справим, Гърция осигури възможност за доставки към България, Турция (след разговорите на Карадайъ и Ердоган) също се оказва решение с нейните три пътя газ от три източника, ЕС обеща преразпределение веднага към нуждаещите се и т.н. Иван Иванов, КЕВР днес заяви, че е крайно против разговори с „Газпром“ като основен доставчик и т.н.

С други думи, ако Радев и радевистите не могат без Русия, т.е. без „Газпром“, България може и е време да се справи. Време е, не – наложащо е, да помисли сериозно и как да върне в нормални нива фискалната политика. 

 


image0 (9K)