През погледа на главния редактор: Съдени у нас с кампании срещу България?!

Живка Кехайова

Съдени у нас с международни кампании срещу България, е май новата мода сред доскорошните дългогодишни членове на родния бизнес и политически елит, които обаче се оказаха внезапно в немилост и биват съдени.

По този начин внезапно забелязаха, че прокуратурата и съдебната система, които десетилетия си бяха добри за тях, всъщност имат безброй проблеми. И държавата – също, разбира се. Въпросът е имат ли моралното право точно тези хора да се вживяват в ролята на морални стожери? Ако отпаднат обвиненията им пак ли всичко ще е наред?

Европейска декларация с подкрепата на евролевицата и зелените спретнаха Елена Йончева (разследвана за пране на пари на КТБ) и Радан Кънев – представител на политическо обединение, зад една от партиите в което стои, включително с медиите си – според куп наблюдатели Иво Прокопиев (разследван за твърде много неща – прочетете сами в нета). Прочетете Тук .
Може и
Тук или където другаде искате.

А преди няколко дни позицията на двамата американски сенатори – демократa Боб Менендес, председател на Комисията по външна политика в Сената и на Джим Риш, старшия републиканец в същата комисията, се е появила благодарение на лобистката кампания в защита на подсъдимите у нас бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, за което съобщава специализираното американско издание Foreign Lobby Report в своя седмичен бюлетин – вижте статията и линковете към изданието в 24 часа

През лятото на 2020 г. друго американско издание – Politico, съобщи, че Бобокови са наели лобистката фирма Alexandria Group International на бившия американски дипломат Маршал Харис във връзка с повдигнатите срещу тях обвинения за внос на опасни отпадъци от Италия и загробването им в България. Според информацията първоначалният срок на договора е бил шест месеца, но изглежда той е удължен. В бюлетина с лобистки новини на Foreign Lobby Report се посочва, че изявлението на сенаторите Менендес и Риш за България, е било предшествано от проведена на 22 февруари видеоконферентна среща с бивши американски дипломати у нас. Участието на двамата влиятелни сенатори е било осигурено от лобиста на Бобокови. „Дискусията беше организирана от Маршал Харис, чиято Alexandria Group International лобира от името на българските бизнесмени, обект на криминални обвинения, за които твърдят, че са измислени“, пише изданието. Самият Харис потвърждава пред Foreign Lobby Report, че в разговора със сенаторите са участвали бившите посланици на САЩ в България Джеймс Пардю и Родерик Мур. Присъствието на Пардю и Мур в кампанията на Харис в защита на Бобокови, не е изненадващо, с оглед на дългогодишното им познанство.

Определената от Foreign Lobby Report като „успешна“ лобистка акция в защита на Бобокови в Американския сенат, съвпада по време с момента, когато двамата братя и техните съучастници, сред които и бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков, получиха обвиненията от Специализираната прокуратура по аферата „Боклукгейт“. Казусът е изключително интересен, защото в разследването се оказа, че участва и италианската прокуратура „Антимафия“, а трима от сочените за съучастници на Бобокови вече се признаха за виновни и са готови да свидетелстват за извършените закононарушения, пише 24 часа.

Братята Атанас и Пламен Бобокови не са единствените клиенти с проблеми с правосъдието на лобистката фирма Alexandria Group International. От друга публикация на Foreign Lobby Report става ясно, че Маршал Харис е нает за лобист и на друг известен български бизнесмен – алкохолният бос Миню Стайков. Срещу Стайков има две дела пред Специализирания наказателен съд. Едно от които е за измами със средства от Европейския съюз…

С други думи, нека не се впечатляваме толкова, че някой обвиняем е имал парите да наеме някого, или е имал позицията да привлече някого, за да бъде оплюта България.

По-добре впечатляващо да изискаме и създадем такива държавни власти – изпълнителна, законодателна и съдебна, че с лобисти, или без лобисти, всички, извършили престъпления (без оглед на партийна украска), да бъдат съдени и осъдени. Надявам се, всички работещи срещу имиджа и бъдещето на България, да са вече морално осъдени от българите  – пак без значение от партийна принадлежност и симпатия. България е повече от тях и повече от нас.


image0 (9K)