През погледа на главния редактор: Ще видим на 21-ви декември Витлеемската звезда

Живка Кехайова

В седмицата на Коледа, в най-дългата нощ на годината – 21 декември планетите Юпитер и Сатурн ще се приближат в нощното небе в рядкото явление, което според много изследователи и астрономи, хората преди 2020 години са нарекли Витлеемска звезда.

Явлението ще се вижда особено добре на територията на България, особено ако е ясно. Най-вероятно една от идеите, свързани с тази ярка звезда, е визуалното сливане на Юпитер и Сатурн. Хората тогава са свързвали явлението със своята култура и легенди”, коментира д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория “Рожен”.

След 60 години двете планети пак ще бъдат близо, но последният път, когато светът е видял толкова близко докосване, е бил през 1226 г.

Юпитер и Сатурн, пътувайки в орбитите си периодично застават на линията толкова близо, че с просто око се виждат като една удължена звезда. Ако небето е ясно, явлението ще може да бъде наблюдавано с просто око веднага след залеза на Слънцето в посока запад – югозапад до около 19,20 часа.

1226 година в българската история е свързана с царуването на цар Иван Асен II. За цяла Европа – това е период на идеи, формиране на държави и държавност, тръгване на Средновековието в посоката, която ще го изведе до Просвещението и поставянето на човека в центъра на идеите, напредъка, развитието. Ражда се Европа, която за столетия остава центъра на цивилизацията и по онова време България е съществена част от този център.

С какво днес ще свържем – с какви наши идеи, легенди и култура, подаръкът да видим Витлеемската звезда? Какво послание и път ще оставим след себе си до следващия „изгрев“?

 


image0 (9K)