САЩ наложиха санкции на Турция заради покупката на руски ракети

Съединените американски щати (САЩ) наложиха санкции на своя съюзник от НАТО Турция заради покупката от страна на Анкара на руска система за противоракетна отбрана С-400.

„Турция продължи да купува и изпитва системите С-400“ и ние „няма да търпим крупни сделки с Русия“, написа в Туитър държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Санкциите се налагат по Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA), потвърди Помпео в Туитър.

Съгласно текста на закона, а и съгласно решение на Конгреса на САЩ отпреди близо две седмици, всеки свързан със сделката за С-400, било то чрез връзка с представител или посредник на отбранителния и разузнавателния сектор на Русия, трябва да бъде санкциониран, тъй като покупката на руската зенитна ракетна система е „значителна трансакция“.

Санкциите на САЩ са насочени срещу конкретни ръководители на главната турска агенция за военни доставки, като се блокират техни авоари, намиращи се под юрисдикция на САЩ, и им се забраняват да посещават страната. Налага се забрана върху повечето експортни лицензи и върху заемите и кредитите на агенцията, отбелязва АП.

САЩ отбелязват, че мерките са насочени срещу Русия, а не посягат на подготвеността или бойните спосоности на турската армия.

Турция осъди „едностранно“ наложените санкции и предупреди, че ще отвърне в подходящ момент. Анкара същевременно призова САЩ да размислят „несправедливото“ решение. Реагира и Русия, като нарече мерките „нелегитимни“ и показващи „арогантност“ по отношение на международното право.

Турция твърди, че е искала да купи американски комплекси „Пейтриът“, но не успяла да издейства приемлива цена и се обърнала към Русия.

Заради сделката за руската система за противоракетна отбрана Анкара вече беше извадена от програмата за производство и покупка на изтребителите F-35, в която беше както производител на компоненти, така и клиент.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)