Протест в Мианмар срещу преврата. Военните отново спряха достъпа до интернет

Протестиращ в Мианмар поздравява полицията със знак с три пръста, който се превърна в символ на съпротивата срещу военните

Хиляди хора се събраха в Мианмар за най-големия досега протест срещу военния преврат. Военните, които поеха контрола над страната на 1 февруари, блокираха достъпа до социалните мрежи, а след това и изобщо до интернет, съобщи Би Би Си.

Демонстрантите се събраха в най-големия град Янгон и се поздравяваха със знак с три пръста, който се превърна в символ на съпротивата срещу военните. „Долу военната диктатура“, скандираха протестиращите, повечето от които бяха студенти и преподаватели в университети. Някои от тях носеха знамена в червено, цвета на управляващата партия „Национална лига за демокрация“ на Аун Сан Су Чжи.

Военните поеха контрол над управлението в Мианмар на 1 февруари, след като арестуваха лидерката на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин. В страната е обявено военно положение за срок от една година.

Военните съобщиха, че арестите на политиците са в отговор на „фалшифицирането на избори”. В свое комюнике лидерите на преврата обявиха, че след края на едногодишното военно положение ще бъдат проведени нови избори. Начело на новото управление застана лидерът на военните Мин Аун Хлаин.

Непосредствено след преврата интернетът и телефонните връзки бяха прекъснати, но след това бяха възстановени.

Военните обаче започнаха да ограничават достъпа до социалните мрежи с аргумента, че те са използвани за разпространение на фалшиви новини. Първо беше спря достъпът до Фейсбук и Уотсап, последваха Туитър и Инстаграм на 6 февруари. Интернет доставчиците са получили нареждане да прилагат забраната „до следваща заповед“.

Накрая отново беше блокиран и достъпът до интернет, съобщи Би Би Си.

Държавните медии в Мианмар съобщиха на 6 февруари, че лидерите на преврата са говорили с чуждестранни дипломати, за да отговорят на реакциите на международната общност и да ги поканят да работят с новото ръководство на страната.

Редица западни държави осъдиха военния преврат в Мианмар. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш каза, че организацията ще направи всичко по силите си, за да обедини международната общност и да създаде условия да бъде възстановено предишното управление. Той призова да бъдат уважавани резултатите от изборите през ноември, спечелени от партията на Аун Сан Су Чжи, и арестуваните да бъдат освободени.

Съветът за сигурност на ООН не успя преди дни да приеме изявление, осъждащо преврата. Причината е, че Китай използва правото си на вето, за да блокира подготвената реакция.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)