Пускат нова банкнота от 50 евро с уникален надпис. Трябва ли да се сменят старите банкноти?

Нова банкнота от 50 евро влезе в обращение от 4 април, съобщиха от Европейската централна банка.

Първо бяха подменени банкнотите от 5 евро (през май 2013 г.), последваха ги тези с номинал от 10 евро (септември 2014 г.) и 20 евро (ноември 2015 г.). На новите банкноти „евро“ е изписано и на кирилица.

[ad id=“225664″]

Старите банкноти продължават да са редовно разплащателно средство. Не е необходимо те да се обменят, информира „Стандарт“. Ще бъдат изтеглени постепенно от банките, които ще приемат старите, но ще пускат в обращение само от новите банкноти.

Причина за подмяната на банкнотите е необходимостта от по-голяма защита срещу фалшифициране. При новите банкноти с номинал от 50 евро има „прозорче“, което се вижда, ако банкнотата се държи срещу светлина. Появява се изображението на Европа от гръцката митология, дала името на Стария континент и на европейската валута. Наред с това при накланяне на лицевата страна – цифрата 50, променя цвета си от смарагденозелено в тъмносиньо. Мотивите и цветът – смес от оранжево и кафяво, остават същите.

[ad id=“225664″]

Новата банкнота от 50 евро силно ще затрудни фалшификаторите, твърдят експерти. Тези купюри бяха най-подправяните евробанкноти.

На 4 април в обращение се пускат 5,4 милиарда от новите 50 евро – в банки, банкомати и на касите в търговската мрежа в държавите от Еврозоната.

 


image0 (9K)