Първи по рода си успешен експеримент- създадоха ембрион от клетки на човек и прасе

 Създаден е ембрион, състоящ се от клетки на два различни организма – човек и прасе. В образувания ин витро ембрион само 0,001 % от клетките са човешки, но това е важно постижение, което би могло в бъдеще да помогне за развитието на изкуствени органи за трансплантация, пише ScienceDaily.

По време на експеримента в свински зародиш са внедрени човешки стволови клетки с помощта на технологията CRISPR/Cas9.

След това ембрионът е трансплантиран в матката на свиня, където се развива нормално. След известно време стволовите клетки се трансформират в клетки, които предшестват на различни видове тъкани.

Тъй като свинският ембрион се развива три пъти по-бързо от човешкия, един от основните предизвикателства е да се намери точното време за имплантиране на човешките клетки.

[ad id=“255238″]

Статията на учените от Института Салк е публикувана в списание Cell.

Въпреки десетилетията работа, учените все още се борят да накарат в лабораторен съд стволовите клетки да нарастнат и се превърнат в напълно функционални специализирани зрели клетки, а изработването на триизмерни тъкани и органи е още твърде далече.

„Това е като да си извадите копие на ключа. Дубликатът изглежда почти същият, но когато се приберете у дома, не може да отвори вратата. Има нещо, което не се прави както трябва“, коментира водещият автор Хуан Карлос Изписуа Белмонте (Juan Carlos Izpisua Belmonte), професор в Института Салк за биологично изследвания.

„Решихме, че да се отгледат човешки клетки в животно, ще даде по-добър резултат. Все още има много неща, които трябва да се научат за ранното развитие на клетките.“

От всичките около 2000 ембриона, създадени от учените, само 186 от тях са оцелели повече от 28 дни, а и човешкият принос в хибридния ембрион не е висок. Това е първият по рода си успешен експеримент.

Източник: nauka.offnews.bg


image0 (9K)