Рашков: Спецпрокуратурата разследва Асен Василев за престъпление по служба

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба срещу вицепремиера Асен Василев. Това се е случило на 15 март по сигнал на собственика на компанията „Инса ойл“ Георги Самуилов. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков в сряда.

„Забравих да изразя съжалението си към главния прокурор. Или си е счупил краката, или си е навехнал краката да бърза да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев. Разбира се много скоростно е станало това по един сигнал на „Инса ойл“ и по-точно Георги Самуилов, който преди дни е подал сигнал до главния прокурор“, каза в кулоарите на парламента Рашков. По негови думи делото веднага е било изпратено до специализираната прокуратура от прокурор Клементина Паличева.

„Тя не е оставила възможности, за да се прецени има ли или не данни за досъдебно производство. А по отношение на материалите, които МВР изпраща на прокуратурата, те потъват“, каза още Рашков.

Той допълни, че по случая със сигнала от Самуилов прокуратурата се е позовала на информация, изпратена от органите на МВР, каквато никога не ѝ е била изпращана.

Свободна Европа потърси по телефона говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев, който заяви, че нито може да потвърди, нито да отрече тази информация в рамките на днешния ден. Той обаче уточни, че от 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу конкретно лице, а по повод на конкретна информация за извършено престъпление.

В средата на март „Инса ойл“, срещу която беше започнато разследване за формиране на картел, обяви, че ще сезира прокуратурата за „разговор на четири очи с неясен контекст“ с член на правителството, който се е състоял през януари. В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

В последната година стана ясно, че бизнеси на Георги Самуилов са получавали кредити от Българската банка за развитие (ББР) по време на управлението на ГЕРБ. През годините бизнеси и сделки на компании, собственост или близки до Самуилов многократно са били свързвани с бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)