Свалиха от сайта на МОН класирането след 7 клас – грешки

Изтеглиха първото класиране за гимназиите след седми клас в София заради „бъг“ в системата, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Кастрева и представители на Министерството на образованието са в професионалната гимназия „Ломоносов“. Там ще се търси начин за отстраняване на грешката, обясни тя, пише news.bg.
Проблемът бил със 17-те различни групи балообразуващи оценки, особено при балообразуването за професионалните гимназии.

Техническа грешка е допусната при част от класирането на учениците след седми клас. След като стана ясно, че за някои от най-елитните училища в София, каквото е ТУЕС, балът за прием е 200 точки, ще се наложат повторни изчисления. Грешката е само в София и то за някои училища.

[ad id=“225664″]

Ще има наказани за грешката в класирането след седми клас, увери в коментар пред медиите образователния министър Красимир Вълчев.

Министърът ще настоява тя да бъде поправена по възможно най-бързия начин. Грешката е поправима, поясни министър Вълчев, а децата няма да бъдат ощетени.

Малко по-рано на пресконференция Кастрева обясни, че за поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите се влиза в Софийската математическа гимназия. Най-високият минимален бал там след първото класиране е 456 точки от 500 възможни.

На второ място е Немската гимназия с минимален бал от 440 точки. След нея е 73-то училище с минимален бал от 423 точки.

След него е Испанската гимназия с 416 точки, Първа английска гимназия – 404 точки, Втора английска гимназия – 403 точки, Френската гимназия – 386 точки.

Останалите свободни места след първото класиране са 730. 15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити заради недостатъчно пожелали да учат там. Второто класиране ще стане ясно на 12-ти юли.

 


image0 (9K)