Сдружение „КАЖИ“: Скандален протокол уличава в злоупотреба Иван Ангелов

Излезе скандален протокол от 2019 г., изобличаващ груба намеса от собственика на фермата при проверка на МЗХГ и МОСВ

Организацията КАЖИ, която вчера не бе допусната да участва в проверката на фермата за норки на Иван Ангелов, публикува днес протокол от проверка от 23.05.2019 г., на която също не е била допусната в нарушение на два закона.

„В протокола от 2019 г. може да се види нагледен пример за това как са се случвали проверките досега. Тогава също трябваше да участваме и ние, но достъп ни беше отказан. Освен представители на органите от МЗХГ и МОСВ, беше включен и експертът д-р Йордан Кошев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

След заключението от протокола се вижда, че д-р Кошев е възразил на описаното в него, като е прикачил т.нар. „Особено мнение“ от цели три страници. Там той изрежда големия брой нередности, които не са били отразени в протокола на институциите, включително такива, които създават риск за общественото здраве. Най-притеснителното в него е как Иван Ангелов дава указания какво да пише в протокола от проверката на фермата за норки., подчертава Петя Алтимирска от Сдружение КАЖИ.

В края на протокола от 2019 г. се вижда и следният текст, написан на ръка от представител на г-н Ангелов:

„Когато пристигна собственикът на фермата г-н Иван Ангелов, представителят на БАН заяви, че той няма право да присъства. […] При отказа на г-н Иван Ангелов да напусне, представителят на БАН […] напусна срещата на работната група.“

Силно смущаващ е и краят на Особеното мнение на д-р Кошев:

„Преди завършване на протокола, в стаята във фермата, в която се подготвяше протокола, влезе господин Иван Ангелов, който се представи за собственик на фермата, и друго лице, което не пожела да се представи. Иван Ангелов не взе участие в проверката и не беше част от комисията. […]

Господин Иван Ангелов започна да взима дейно участие при подготовката на протокола, като даваше указания как да бъдат описани отделните констатации и заключения. Изразих пълно несъгласие с този стил на работа и вмешателството на външен човек за самата междуведомствена група, макар и собственик на фермата, но неприсъствал лично на проверката. Господин Иван Ангелов отказа да остави комисията спокойно да извърши своята дейност. Не се съгласих с това поведение на собственика, като обявих, че нямам място в този формат на междуведомствена група. Затова напуснах края на заседанието на комисията и обявих, че до следващия ден ще взема решения дали да го подпиша протокола, и ако го направя, с какво мнение да бъде.“

От протокола също се вижда, че никой от проверяващите тогава не е възразил на това Особено мнение (представители на ОДБХ – Стара Загора, РИОСВ – Стара Загора, МЗХ, МОСВ и фермата).

Вчерашната проверка бе наредена от новия Министър на земеделието г-н Бозуков след среща между него и сдружение КАЖИ

На срещата той обеща, че ще направи проверка на фермата за норки на Ангелов и пое ангажимент този път представители на организацията да участват.

Няколко дни по-рано КАЖИ сигнализира Комисията по ревизия именно за липсата на прозрачност и обществен контрол по време на проверките. Представителите на КАЖИ цитираха двата закона, по които имат това право на обществен контрол (чл. 170 ЗВМД, чл. 57 ЗЗЖ). На един от тези закони се уповава и заповедта на министъра, която изрично ги включва като участващи.

Изненадата обаче дойде, когато опитът за прозрачна и независима проверка отново беше осуетен от представители на фермата на Ангелов вчера. Те заявиха, че собственикът изрично е разпоредил да не бъдат допуснати представители на организации, въпреки правото им по закон.

Събитията от вчера сутринта отново потвърждават за всички, че очевидно има какво да се крие в тази фермаДали контролните органи ще посмеят да посочат всички нередности, които собствениците не искат обществото да разбира, предстои да разберем.“, коментира г-жа Петя Алтимирска, Председател на КАЖИ.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)