Специализирано звено „Антикорупция“ предаде на съд съдия Люба Петрова от Районен съд – Раднево

Официално съобщение на пресцентъра на прокуратурата днес гласи: „Сециализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Люба Петрова – съдия от Районен съд – Раднево за извършено документно престъпление – чл. 311, ал.1 от НК“.

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, с решение на Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет от 23 май 2017 г., съдия Петрова е отстранена от длъжност до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

Люба Петрова е обвинена в това, че:

В периода 29-30.03.2017 г., в гр. Раднево, в сградата на Съдебната палата, като длъжностно лице – съдия в Районен съд-Раднево, в кръга на службата си, съставила официален документ – протокол от съдебно заседание, проведено на 29.03.2017 г., по частно наказателно дело за принудително настаняване на лечение, в който удостоверила неверни обстоятелства и изявления, с цел да бъде използван този документ (протокол) по НЧД № 95/2017 г., по описа на Районен съд-Раднево, като доказателство за тези обстоятелства и изявления – престъпление по чл. 311, ал.1 от НК.

Съдия Петрова удостоверила неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на производството, което не отговаря на истината. Вписала и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещото лице по делото и че то е предупредено за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

Това е второто наказателно производство, внесено в съда срещу Люба Петрова. Първото производство, внесено с обвинителен акт от СЗА за извършени от нея девет престъпления – лихварство, лъжесвидетелстване, измама, документно престъпление и престъпление по служба, все още се разглежда от първоинстанционния съд – Софийски градски съд.

Заслужава ли, според вас, присъда магистрат, за когото обвиненията могат да се докажат?

 


image0 (9K)