Спор(т)ният Новак Джокович: От Косово до COVID-19

Считан за един от най-великите тенисисти на всички времена, Новак Джокович е в центъра на ново противоречие с негово участие, след като написа „Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието“ върху камера на Ролан Гарос след края на мача си от първи кръг в отговор на сблъсъците в северно Косово, подклаждани от етническо напрежение. „Косово е нашата люлка и център на най-важните неща за нашата страна“, каза той пред репортери в Париж. 22-кратният шампиони в турнирите от Големия шлем не за първи път предизвиква реакция както на корта, така и извън него.

AFP Sport поглежда към някои от инцидентите, които съпътстваха кариерата на бившия номер 1.

Депортацията от Австралия

Неваксинираният Джокович пристигна в Мелбърн за поредното си участие на Аустрелиън Оупън през 2022 година с медицинско изключение. Въпреки това, след проточила се съдебна битка, визата му бе анулирана, преди официално да бъде депортиран от страната. Тази година той се завърна на австралийска земя, като завоюва десета титла от надпреварата. Отказът му да се ваксинира доведе и до пропускането на Ю Ес Оупън през миналата година.

Неволният удар по лайнсмен в Ню Йорк

Надеждите на Джокович да спечели Ю Ес Оупън през 2020 се изпариха, когато той бе дисквалифициран в мача си от осминафиналите срещу Пабло Кареньо Буста, след като неволно удари с топка в гърлото съдийка на линията. Сърбинът изрази недоволството си от загубата на сервис гейм в двубой, изигран на празен „Артър Аш“ заради пандемията от коронавирус.

COVID турнето

В разгара на пандемията през 2020 и предвид временното спиране на професионалния тенис, Джокович организира Адриа Тур – серия от демонстративни турнири на Балканите. Въпреки това, надпреварата бе забранена в Задар, Хърватия, след като първата ни ракета Григор Димитров тества положително за коронавирус. Джокович и жена му Йелена, както и Виктор Троицки и Борна Чорич също дадоха позитивни тестове.

Граници на болката

Джокович дълго време е обвиняван в това, че преувеличава свои травми в дадени мачове. На Ю Ес Оупън през 2008 той взе два медицински таймаута при изтощителна петсетова победа над Томи Робредо. На Ролан Гарос през 2020 той предизвика недоволство у Кареньо Буста след четвъртфиналния си успех, когато също поиска пауза за медицинска помощ.

Пътят на водата

Джокович бе разкритикуван, когато заяви, че е възможно човек да промени състава на водата и храната чрез позитивно мислене. В онлайн разговор с гуруто на човешкото здраве Червин Джафарие той каза, че е виждал и познава хора, които чрез позитивни мисли и енергия успяват да превърнат токсичната храна или най-замърсената вода в най-пречистващата.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)