Старозагорците Тянка Георгиева и Стоян Георгиев се завръщат с бронзови медали от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс Берлин‘2023

Старозагорците Тянка Георгиева и Стоян Георгиев се завръщат с бронзови медали от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс Берлин‘2023, научи ЗАРАТА

С бронзов медал се окичиха атлетите от отбора по бадминтон на Спешъл Олимпикс България след много напрегнати финали в дивизията на смесени двойки на Световните летни игри в Берлин‘2023. Тянка Георгиева и Стоян Георгиев се пребориха с 2:0 срещу отбора на Спешъл Олимпикс Палестина, след като загубиха със същия резултат от отборите на Спешъл Олимпикс Папуа Нова Гвинея и Спешъл Олимпикс Китай. Мачовете се играха на 21 юни 2023г. в Търговския център Messe в Берлин.

Отборът по бадминтон на Спешъл Олимпикс България е от Стара Загора. Тянка Георгиева е на 45 г., а Стоян Георгиев е на 22 г. и двамата са част от Световни летни игри за първи път. Участието на Тянка и Стоян в Световните летни игри в Берлин‘2023 е благодарение на съдействието на Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми “Св. св. Козма и Дамян“ и всеотдайната работа на треньора Слънчезар Цанков. Подготовката на атлетите се осъществи с безвъзмездната помощ на старозагорския клуб по бадминтон. Участието на атлетите се реализира с подкрепата на Община Стара Загора.

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин са най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове.


image0 (9K)