Стефан Саранеделчев: Казанлъшките учители – Мария ЛУЧЕВА

ЗАРАТА ви запознава с книгата на Стефан Саранеделчев 164 КАЗАНЛЪШКИ УЧИТЕЛИ ОТ 50-ТЕ И 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК – МАРИЯ ЛУЧЕВА

След инж. Слави Митов и една друга учи­телка, които ни преподаваха химия в първи курс на ТМТЕ, през цялата следваща учебна 1963/1964 г. учител по този труден учебен пред­мет ни бе Мария Лучева. Нейната строгост и сдържаност напълно съответстваха на предмета, който преподава, но никак не подхождаха на кра­сотата и финеса, които излъчваха лицето и фигу­рата ѝ.

Мария Антонова Лучева е родена през 1935 г. в Казанлък. Тук завършва средното си образова­ние в Девическата гимназия „Кирил и Методий“ през 1953 г. Завършва и висше образование – хи­мия в Софийския университет „Кл. Охридски“. Три години е учител в основното училище в с. Долно Сахране, Казан­лъшко.

Стефан Саранеделчев: Казанлъшките учители – Кольо ДРАГОЕВ

По нейни думи е постъпила като учител по химия в Техникума по механотехника и електротехника – Казанлък, през учебната 1959/1960 г. и преподава там седем години. След това напусна учителското поприще и постъпва на научна работа в Института по розата и етерично маслените култури – Казанлък, където се пенсионира. Нейният съпруг Иван Лучев също е бил учител, но по биология, първоначално в основното училище на с. Долно Сахране, а след това в Казанлък. Имат двама сина: по-голе­мият е известният в Казанлък ортопед д-р Петър Лучев, а по-малкият д-р Орлин Лучев е пулмолог в Стара Загора.

Стефан Саранеделчев е казанлъчанин, дългогодишен магистрат, чийто трудов стаж (поне  по-голямата му част)  преминава в Стара Загора.

 


image0 (9K)