Стефан Саранеделчев: Казанлъшките учители – Петко ТЕОДОСИЕВ

ЗАРАТА ви запознава с книгата на Стефан Саранеделчев 164 КАЗАНЛЪШКИ УЧИТЕЛИ ОТ 50-ТЕ И 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК – ПЕТКО ТЕОДОСИЕВ

Друг основен преподавател по стругарство в Техникума по механотехника и електротехника (ТМТЕ) – Казанлък по време на моето ученичес­тво бе Петко Теодосиев.

Роден на 30 юни 1928 г. в Казанлък, завър­шил средното си образование в родния си град, а след това Института за учители-специалисти в София, Теодосиев постъпва в ТМТЕ през 1956 г. и продължи да работи там до пенсионирането си през 1988 г.

Стефан Саранеделчев: Казанлъшките учители – Митко МИТЕВ

За него инж. Христо Гъдев споделя: „Голям практик, като стругар. Много добре си провеж­даше уроците. Учеше учениците си и наблюда­ваше как в работата си на машините изпълняват преподаваното. Взискателен и по отношение спазване от учениците тех­никата на безопасност при работа.“

На пръв поглед Петко Теодосиев изглеждаше като строг човек, но в течение на времето на обучение дистанцията с учениците се стопяваше и те можеха свободно и равноправно да обсъждат с него не само въпроси свързани с усвояване тънкостите на стругарството, но и житейски неща. Помнеше учениците, на които е преподавал, и след пенсионирането си, когато срещаше някой от тях бе изключително приятелски и дружелюбно настроен.

Почина на 11 декември 2006 г.

Стефан Саранеделчев е казанлъчанин, дългогодишен магистрат, чийто трудов стаж (поне  по-голямата му част)  преминава в Стара Загора.

 


image0 (9K)