Страхотен Алберт Попов завърши девети в слалома на Олимпийските игри в Пекин

Страхотно представяне записа Алберт Попов в слалома на Олимпийските игри в Пекин. Най-добрият български алпиец в момента завърши на 9-о място в крайното подреждане на пистата „Ледена река“ в Янцин, видя ЗАРАТА по БНТ.

Той финишира с общо време от двата манша 1:45.15 минути, което го нареди сред най-добрите в дисциплината.

Влизането в топ 10 в слалома на Алберт Попов е изключително постижение за България.

Нашият скиор запази 9-ата си позиция, която заслужи с отлично каране в първия манш с време 54.62 секунди. Той даде 8-о време във второто си спускане – 50.53 секунди, но остана на 1.06 секунди от победителя Клеман Ноел (Франция).

„Теренът е много пипкав, трасето беше специфично, опитах да съм максимално чист, в същото време да давам газ, но когато караш така, се случват чат-пат грешки“, сподели Алберт Попов.

Най-доброто българско постижение в тази дисциплина е на Петър Попангелов, който има две шести места от Игрите в Лейк Пласид през 1980 и Сараево през 1984 година.

Другият български представител Камен Златков отпадна. Той започна много добре втория манш, но заради силната атака в средата на трасето „закачи“ единия кол, което му попречи да довърши надпреварата. След първото си спускане той беше на 20-о място с време 55.66 секунди.

„Не ме интересуваше, дали ще завърша, защото исках да постигна резултат. Беше наредено по-лесно трасето, по-лесно дори и от първото. Това трасе беше наредено от треньора на Алекс Винацер и целта му, според мен, беше да натръшка много повече хора, защото Винацер не завърши първия манш“, каза още Алберт Попов след състезанието пред БНТ.

Клеман Ноел триумфира с олимпийската титла в дисциплината, след като успя да се изкачи от 6-о до 1-о място, печелейки златния медал с общо време 1:44.09 минути.

Среброто залсужи австриецът Хуберт Щролц, а бронзът остана за световния шампион Себастиан Фос-Солевог от Норвегия.

9-ото място на Алберт Попов в слалома е и най-доброто постижение за български състезател на Олимпийските игри в Пекин до този момент.


image0 (9K)