ТПП – Стара Загора е партньор на проект Клъстер Технологии за чиста околна среда

Търговско-промишлена палата – Стара Загора е партньор на проекта на Технически университет – Габрово, който е един от учредителите на Клъстер Технологии за чиста околна среда.

Клъстерът ще даде възможност на бизнеса да се възползва изцяло от техническия и експертен потенциал на Парка за разработване на нови научно-технически проекти с активно участие на предприятията от Стара Загора. Това е изключително важно и заради предизвикателствата, пред които регионът ни е изправен и задачата да трансформира своята икономика в контекста на Зелената сделка и предвидените средства от ЕК за новия програмен период, каза председателят на ТПП-Стара Загора Олег Стоилов, каза председателят на ТПП-Стара Загора Олег Стоилов.
Първият извънстоличен Технологичен парк е открит в Габрово, като част от структерата на Технически университет – Габрово. На церемонията в кампуса на Техническия университет присъстваха кметът на община Габрово Таня Христова, областният управител Невена Минева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев, бивши ректори на академичното заведение, ръководители на лаборатории, представители на бизнеса, гости от други университети в страната. Гост на церемонията беше и председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов.

Палатата в Стара Загора е асоцииран партньор на проекта за създаването на Технологичния парк и лабораториите към него. През 2020 г. Палатата работи в тясно сътрудничество с Университета, като двете организации са сред учредителите на създадения през това лято Клъстер Технологии за чиста околна среда.

Виртуален поздрав към участниците при откриването на Технологичния парк в Габрово отправи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Технологичният парк на Технически университет – Габрово включва в себе си общо 18 лаборатории от Център за компетентност „Интелигентни, мехатронни, еко – и енергоспестяващи системи и технологии“, Център за върхови постижения „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (QUASAR) и Център за компетентност „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“, финансирани от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.


image0 (9K)