Трябва ли Волен Сидеров да дава акъл на старозагорци

Отдавна из интернет пространството се вменява вина на старозагорци, че не почитат жертвите от клането на 19-21 юли. В някои чисто научни исторически дискусии се направи опит за преброяване на жертвите и това веднага беше използвано, като опит за омаловажаване на броя им. В интернет пространството автоматично се завъртяха думите соросоиди, продажници, родоостъпници и т.н. Като че ли има значение дали са със 100 или 200 души повече или по – малко. Важното е, че те са хиляди, (всъщност около 7500) а зад тях стоят още и още хиляди роднини, близки и познати, което прави една дълбока рана, не само в града, но и в сърцето на България. И ето, че на 19.07.2007 на митинг организиран от Атака се обвиняват правителство и народ и самите старозагорци, че не тачат паметта на убитите. На г-н Сидеров редакцията припомня, че в Чадър могила се намира мемориалът „Бранителите на Стара Загора“, който е най-големият в страната от този тип. Костите на жертвите са пренесени със специална тържествена церемония в гореспоменатия комплекс. И до ден днешен там се развява най-голямото българско знаме в страната. Но незнайно защо той обещава да се построи мемориал в памет на жертвите от клането.

sdr

На това място има параклис. Мястото е добре поддържано. Намира се на улица „Спортна“, в дясно преди бензиностанцията. Пряката на „Спортна“ и до ден днешен се нарича „Мавзолея“.

П.П. В деня на възпоминанието край костницата две-три възрастни женички, облечени в черно раздаваха, хляб, жито и бонбони за „бог да прости“ , така както да го правили техните майки и майките на техните майки в този ден на почит и преклонение за избитите невинни старозагорц.


image0 (9K)