Полша ексхумира тялото на бившия президент Лех Качински

Телата на бившия полски президент Лех Качински и жена му бяха извадени от гробницата им в Краков. Планирани са общо 83 ексхумации на поляци, загубили живота си в самолетната катастрофа в Смоленск, Русия през 2010 г., предаде Нова телевизия.

leh-kachinski-i-maria_resized

Ярослав Качински – брат близнакът на покойния президент, е ръководител на консервативната управляваща партия на Полша „Законност и справедливост”, която е разпоредила ново разследване. Ексхумациите ще бъдат извършени, за да се определи точната причина за смъртта и катастрофата, ще се идентифицират всички налични останки и ще се направи проверка за следи от експлозиви.

Качински е основният, който се съмнява върху заключенията от по-ранните разследвания – извършени от Полша и Русия. Тогава следователите заключиха, че всичките 95 пътници на самолета са станали жертва на инцидент, причинен от пилотска грешка и лоши метеорологични условия.

Според братът на бившия президент обаче катастрофата всъщност е умишлено покушение на президента, организирано от Русия, при това с подкрепата, или най-малкото със съгласието, на полския министър-председател по времето – Доналд Туск, който понастоящем е председател на Европейския съвет.


image0 (9K)