Украйна неутрална по примера на Швеция и Австрия?

Украйна неутрална по примера на Швеция и Австрия?

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

 

Според руския външен министър Сергей Лавров мирните преговори с Украйна „не са лесни“. Но има надежда за компромис, каза той в интервю за информационния портал RBC. „Вече сме близо до постигането на съгласие по някои формулировки на споразумението“, каза той. Сериозно се обсъжда неутрален статут на Украйна. Съществуват обаче и други важни въпроси, като например използването на руския език в Украйна и свободата на словото.

Руският преговарящ Владимир Медински заяви, че преговорите с Украйна са трудни и бавни. „Разбира се, бихме искали всичко да се случи много по-бързо, това е сериозно желание на руската страна“, цитира думите му руската информационна агенция „Интерфакс“. „Искаме да постигнем мир възможно най-скоро“. Той заяви, че Украйна трябва да бъде „мирна, свободна, независима и неутрална“ и да не членува във „военен блок, нито в НАТО“.

Медински заяви, че двете страни обсъждат възможен компромис, според който Украйна би могла в бъдеще да има по-малка, неангажирана армия. „Обсъжда се цял набор от въпроси, свързани с числеността на украинската армия“, каза той пред руски информационни агенции.

Според него Украйна предлага варианта за неутрална държава по подобие на Австрия или Швеция, но със собствена армия и флот. Не е ясно как ще работи подобен вариант, ако бъдещата армия на Украйна остане враждебно настроена към Русия. Медински обясни, че въпросите се обсъждат в министерствата на отбраната на Русия и Украйна.

Още по темата

Киев настоява за обвързващи гаранции за сигурност като условие за постигане на споразумение с Русия. „Необходимо е твърдо споразумение, в което група държави трябва да поемат гаранции за ясно юридически обосновани задължения за активно предотвратяване на бъдещи нападения“, каза украинският преговарящ Михайло Подоляк. Според него такъв модел е на масата за преговори. Подоляк, който е и съветник на украинския президент, реагира с това на изявленията на руската страна, че неутралитетът на Украйна и демилитаризацията на собствена армия по примера на Австрия или Швеция биха могли да бъдат компромис за постигане на решение чрез преговори.

Междувременно във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски потвърди искането на страната си за надеждни гаранции за сигурност от страна на Русия. „Можем и трябва да се борим сега. Можем и трябва да защитаваме държавата си, живота си, живота на украинците. Можем и трябва да договорим справедлив, но честен мир за Украйна, реални и работещи гаранции за сигурност“, каза той.

Освен това Зеленски разпореди ежедневно да се пази минута мълчание за жертвите на руската агресивна война срещу страната му. „Всяка сутрин в девет часа (осем часа централноевропейско време) ще си спомняме за украинците, които дадоха живота си“. Това включва както войници, така и цивилни, каза той. „Всички онези, които можеха да са живи, ако Русия не беше започнала тази война“, каза 44-годишният президент.

Държавният глава също така призова Русия да бъде обявена за терористична държава. „Руската държава се е превърнала в открит терорист и това не я смущава“, казва Зеленски. Държавният глава посочи като примери отвличанията на кметове и депутати в окупираните от Русия територии и случая с болница в пристанищния град Мариупол. Твърди се, че там руските военни държат около 400 служители в сградите на болнично заведение. Москва ще трябва да отговаря за всичко, твърд е Зеленски.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)