Фолклорно училище, създадено от старозагорци, поведе парада за 150-ата годишнина на Канада!

На 1 юли Канада тържествено отбеляза 150 години от приемането на Конституционния Акт, чрез който е създадена така наречената конфедерация Доминион Канада. Особена гордост за старозагорци е участието в уникалния празник на Канада на Училището за български фолклор и традиции „Игранка“, създадено от семейството на Катя и Недялко Тилеви, бивши възпитаници на РЕГ „Максим Горки“ в Стара Загора.

С техните танци, песни и пъстри български носии тръгна парада от проекта под надслов „Единство“, символ на обединена Канада. Успехите на „Игранка“ са безчет. През годините те стават все по-популярни, обичани и намират много последователи от всякакви националности. Катя, Недялко и дъщеря им Златина неуморно показват на света богатството на българския фолклор и традиции.

„Игранка“ сред 235 изпълнители в екип, обединени в празничния ден в Queen’s Park, Торонто!

Българското училище за фолклор в Канада се превърна в институция след всичките години на неуморен труд и вложена енергия, но най-вече – любов към България и родното на едно семейство, чиито членове са наши земляци.

Огромен успех е да играете на тази сцена пред Парламента и да сте избрани от правителството на Онтарио!!!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ! – валят поздравите във Фейсбук.

Празникът е организиран и спонсориран от правителството на Онтарио. В 11:30 в първия ден на юли, начело с „Игранка“, тръгна парад с участниците в празника, последван от заря и тържествено откриване.

canada_igranka_150godini (1)Ние участвахме заедно с колегите танцьори в танцовия проект „Единство“, специално създаден по случай 150-ата годишнината на Канада. Изключително щастливи и горди сме, че бяхме избрани! – казва Катя Тилева.

„Игранка“ впечатли публиката от главната сцена със своите изпълнения.

Втората по големина държава в света чества век и половина от създаването си, а кулминацията на тържествата беше на 1 юли. Ето малко исторически факти:

[ad id=“226585″]

Канада възниква през 1867 г., когато три от британските колонии (Канада, Нова Скотия и Ню Брънзуик) са обединени в конфедерация – федерален доминион, съставен от четири провинции. Името й идва от думата kanata, която в езика на племето ирокези означава буквално „село, селище“. Днес страната е едновременно парламентарна демокрация и конституционна монархия с държавен глава кралица Елизабет Втора.


image0 (9K)