Фондация „Ес о Ес предприемачи“ изпълни успешно проект „Психичното здраве на работното място – политики за превенция на местно ниво“

Фондация „Ес о Ес предприемачи“ изпълни успешно проект по договор за безвъзмездна финансова помощ BG05SFOP001-2.025-0011-C01/29.07.2022 г. „Психичното здраве на работното място – политики за превенция на местно ниво“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

Общата цел на проекта бе да се постигне ефективен диалог за откритото и отговорно партньорско управление по отношение на водените политики за превенция на психичното здраве на работното място, както да съдейства за установяване влиянието на емоционалната интелигентност върху психичното здраве в общините в България и малките и средни предприятия на местно ниво като добра практика.

В рамките на проекта, Фондацията успешно организира и изпълни следните основни дейности: 

1. Бяха извършени проучване и анализ на съществуващите активни политики за превенция на психичното здраве на работното място в европейски мащаб

2. Беше проведено анкетно проучване на прилаганите политики и механизми за превенция на психичното здраве на работното място сред заетите с управлението на човешките ресурси в общините в България лица и в малките и средни предприятия на местно ниво.

3. Бяха проведени шест практически семинара в три български общини в изпълнение на дейност 3 „Оценка на потенциала“ на въздействие на политиките за превенцията на психичното здраве на работното място.

4. Беше организирана и проведена информационна кампания с цел повишаване на обществената осведоменост и насърчаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на водените политики за превенция на психичното здраве на работното място на местно ниво, както и за влиянието на емоционалната интелигентност върху психичното здраве като добра практика.

5. Беше организирана и проведена дискусия тип кръгла маса със заинтересованите страни в сферата на политиките за превенция на психичното здраве на работното място на местно ниво, както и за влиянието на емоционалната интелигентност върху психичното здраве като добра практика.

Успешното изпълнение на проекта допринесе пряко за постигането на реално партньорско управление между администрацията, гражданите и бизнеса, по-открито и отговорно управление, и по-добра регулаторна среда, обезпечаваща ефективност и ефикасност на политиките в сферата на превенцията на психичното здраве на работното място.

В рамките на изпълнението на проекта бяха изготвени и следните конкретни продукти: 

  • за Дейност 1 – 1 бр. доклад от проведено проучване и 1 бр. анализ с 1 бр. приложение с изведени препоръки;

  • за Дейност 2 – 1 бр. доклад с анализ от проведеното чрез интервюта проучване;

  • за Дейност 3 – 1 бр. доклад с анализ, съдържащ оценка на потенциала на въздействие на изследваните политики;

  • и 1 бр. практически наръчник за превенция на психичното здраве на местно ниво.

  • за Дейност 4 – 1 бр. доклад от проведените информационни дейности и

  • 1 бр. електронна информационна брошура А4 в PDF с резюме на основните материали от дейностите, разработена от експертният екип по проекта.

Документите и информация за проекта са достъпни на интернет страницата на Фондацията: http://sos-predpriemachi.com/.

Проект „Психичното здраве на работното мястополитики за превенция на местно ниво“, № BG05SFOP001-2.025-0011-C01/29.07.2022 г. по процедура BG05SFOP001-2.025 „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и националният бюджет на Република България.


image0 (9K)