Христо Иванов: Ако Борисов или Нинова спечелят изборите, решенията ще се пазарят в сараите

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните кандидати за власт, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности. За да е вашият избор информиран. Започва кросфайърът на Би Ай Ти. Един кандидат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев. Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти е кандидатът за народен представител на Коалиция „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов.

Той каза, че си е дал сметка, че „Да, България“ е на 9 седмици и половина, но за това време невероятно много хора в цялата страна са започнали да работят заедно и да оформят едно колективно лице.

„Много интересен мисловен модел се оформя. Това са хора, които имат високи очаквания за индивидуализъм и същевременно много добре разбират, че големите проблеми на България трябва да се решават от държавните институции“, заяви Христо Иванов. Той каза, че никога не е мислил да се разграничава от понятието „жълтопаветници“.

Аз съм „жълтопаветник“ и се гордея с това. Това, че в България има средна класа и хора, които виждат своя успех през законност, здрави институции и една европейска България, е много добра новина“, заяви Иванов.
По думите му, днес е излязъл поредният том по адрес на „Да, България“, а от началото на създаването на политическата сила има над 800 медийни публикации срещу коалицията.

„В някакъв смисъл това показва две неща – че българската мафия разбира и разпознава добре своя опонент и враг и че има от какво да се страхува. Изчислявахме какъв бюджет е отишъл за публикуването на тези две книги в „Телеграф“. Дори по 1 лв. да ги остойностим, това прави половин милион лева. Без да броим останалите медийни атаки. Това е три пъти повече от бюджета, който сме си поставили за кампанията“, направи сметка Иванов.

По думите му, на по-малко от 9 седмици „Да, България“ е много трудно уловима за социологията. Той цитира думите на социолог, с когото разговарял и който му казал: „Вие сте мъглявина“.

„Тъй като нямаме актив, при нас идват много различни публики. Имал съм срещи и теми, свързани с микробизнес, както и с много млади и студенти. За капсулация не може да се говори“, заяви още кандидатът за народен представител. По думите му, теренът е изключително „разкалян, а медийната и публичната среда са много отровни“.

„Неофициално се говори за платени социолози. Има група шмекери, които са по-близо до астрологията, отколкото до социологията. Има и добросъвестни български социолози, но те нямат клиентите, които да платят, боравят и поръчат проучвания“, зави още той.

„Имаш една брутална машина, която работи за това да убеди, че всички са лоши, да държи всички в безпросвещение и безперспективност. От останалите 30-40% са много лесно контролируеми – ромски вот, носталгичния вот, миньори или пенсионери“, коментира Иванов за гласоподавателите. По думите му, е много важно да се установи един политически субект със собствена физиономия, прозрачно и всяка седмица да декларира какъв бюджет е изразходен и за какво.

„Гоним постепенното изграждане на голяма демократична общност, която да изгради система вътре в България, а не да разчита на Брюксел. „Да, България“ има доста сериозен потенциал. Днес или вчера Горанов каза как щели да се коалират с ДПС. Ами гласувайте за ДПС тогава, там е сигурното“, призова иронично Иванов.

Ние сме най-силният алерген в тялото на българската мафия от много време. За това си струва да се гласува. Над половината от хората вземат решението последната вечер. На тях говоря тази вечер – струва си да инвестираш“, каза бившият правосъден министър.

Той не пожела да влиза в разговор за съдбата на дясното в България като каза, че това не е разговорът на „Да, България“.
„Ние искаме да започнем разговор с хора за нова форма на доверие и нови условия, при които се дава доверие. Аз не се надявам да съм ново лице, а да съм запазено лице. Аз работя за законност. За да има законност, трябва да има страх от закона. Има много хора по високите етажи на властта, които имат гарантиран имунитет от главния прокурор, без значение кой е той“, обясни Христо Иванов.

Той каза, че предложенията на „Да, България“ са такива, каквито вярват, че могат да изпълнят. „Няма да обещаваме заплати и пенсии, а да осигурим условия на законност и здрави институции така, че хората да изкарат сами колкото е собтсвеният им потенциал“, подчерта Иванов.

Има партии като ГЕРБ, които са готови на всичко, да напишат нова Конституция, да пратят човек на Марс, само да не направят реформа в прокуратурата. Политическата корупция е зачената в изборния и партийния процес. Когато трябва да изграждаш местна клиентела, която да пласираш по фирми, бордове и всякакви институции, влачиш след себе си хора, които знаят, че партийното членство е единственият им вариант да успеят“, категоричен е кандидатът за народен представител.

„Първо – имаме желязна воля, колективна, да изградим една политическа организация, която няма да бъде принудена да връща услуги под формата на нагласяне на обществени поръчки и пласиране на хора, които не стават за нищо, на държавни позиции. Да бъдем със свободни ръце. Второто нещо е съдебната реформа. Третото е електронно управление, което е много ключово. Особено важно е и активната европейска политика“, обясни накратко приоритетите на програмата Иванов.

По думите му, има три сценария за електронното управление.

„Първи сценарий – неутрален – да хвърлим парите през прозореца и да не правим нищо. Вторият – да бъде негативен и да имаме електронна мафия. Това ще означава, че сме стигнали до следващо ниво. Положителният сценарий – можем да направим реална електронна революция на администрацията. Ще намалим с 60% всички бумащини и хартийки, които се издават, ако искаш да си откриеш фирма, например. Във времето това може да се случи до 2020 г.

 


image0 (9K)