Цветарката със замечтани очи и буйна коса до църквата „Св. Николай“ подарява добро

Мария Тодорова Тончева и приятели са осмата номинация за Годишната награда „Добрият Самарянин“ 2017.

Мария Тончева работи в цветарски павилион „Цветни мечти“ до църквата „Св. Николай“ в Стара Загора. Вероятно много старозагорци са купували по празничен повод цвете или букет от симпатичната жена със замечтани кафяви очи, смугло лице и буйна черна коса. Но вероятно малцина знаят каква богата душа има.

[ad id=“255238″]

Преди няколко години, на пейките пред храма и цветарските павилиони се появява възрастен човек, разказват учредителите на наградата от Сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. Скоро продавачите на красота разбират, че тъжният, изпълнен с мъка и страдание поглед на мъжа, крие бездомника, останал без жилище и близки хора след смъртта на неговите родители.

Скоро Мария Тончева започва да носи храна на Тодор – така се казва тихият, незабележим човек, превърнал се в почти постоянно присъствие в градинката на „Пингвините“, после и дрехи. Понякога му осигурява възможност да се изкъпе. С нейна помощ и на колегата й Ивелин му изваждат документ за самоличност. Изключително скромна, без да парадира и разказва за това, което прави. Доброто на Мария заразява не само цветарите край нея, учителката на сина й, но и хората от околните жилищни кооперации. Тодор се отблагодарява като помага при изнасянето и внасянето на цветята и разтоварването на колите на доставчиците, премита пред павилиона.

[ad id=“225664″]

Налага се понякога Мария и колегите й да промиват раните на Тодор от другите бездомници и алкохолици, които го нападат защото мислят, че освен храна и дрехи, Тодор получава и пари.

Мария е изключително скромен човек и не иска за нейното дело да се тръби, много ще ни е трудно да я снимаме, а и трябва да направим видео с нея за презентацията, когато представяме всички номинирани, каза за ЗАРАТА Мария Данева от сдружение „Самаряни“.

Номинацията изпрати Кристина Русева, журналист в Радио Стара Загора.

Таня Славова, управител на „Мересев“ в Стара Загора, е Ангелът-Спасител за Елица, която е продавана от роднините си

Кои са останалите добротворци, номинирани за Годишната награда „Добрият Самарянин“2017 вижте ТУК


image0 (9K)