Шефът на КАТ Стара Загора разяснява защо се свалят номерата на колите

Новите допълнения и изменения към Закона за движение по пътищата влязоха в сила от 21 януари 2017 г. Едно от тях е сваляне на регистрационните номера на автомобила, като една от санкциите, предприемани от органите на КАТ. По тази гореща тема разговаряме с Гл. инспектор Делян Славов, началник на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР Стара Загора.

Г-н Славов, свалянето на номерата на автомобилите е едно от допълненията в ЗДвП, по което има много неясноти за гражданите. Бихте ли разяснили за читателите на ЗАРАТА всички пунктове, по които водачите и собствениците на автомобили подлежат на санкции?

– Първото най-важно нещо за водачите е, преди да се качат на автомобила, да проверят валидността на свидетелството си за правоуправление. Даже и с един ден да е изтекло свидетелството, това прави шофьора неправоспособен. Съответно категорията на свидетелството трябва да отговаря за МПС, което ще управлява. И при двете нарушения, при констатиране от КАТ, нашите служители свалят регистрационните табели, когато то е тяхна собственост.

Другият случай, когато се свалят и двата номера (преден и заден) на колата, е ако се установи, че водачът е употребил алкохол или наркотични вещества, откаже да му бъде направена проба или е неправоспособен.

До колко промила алкохол водачите не подлежат на санкции?

– До 0,5 промила, но това е изключителен риск, тъй като за всеки количеството изпит алкохол е строго индивидуално и опасността да надскочиш процента много вероятна. А и отказвайки проба с дрегер на пътя, попадаш под удара на закона много бързо.

Много въпроси има за собствеността на автомобилите. Какво казва законът за тези, които карат чужд автомобил и са хванати в нарушение?

– Другото обстоятелство, за да се свалят номерата, което трябва да е налице, е автомобилът да е собственост на шофьора, заловен в нарушение – ако е на конкретното лице или е споделена собственост. Пример: колата е на името на единия съпруг, но е хванат в нарушение другият. Тогава пак се свалят номерата и регистрацията се прекратява.

В случаите, когато се управлява чужд автомобил, превозното средство се спира от движение и се взема регистрационния талон. При предоставяне на автомобила, било по служебен път или на приятел, собственикът е длъжен да знае дали водачът е правоспособен, трезвен и т.н. Той носи също административно-наказателна отговорност, защото предоставя собствения си автомобил. В тези случаи колата се спира от движение, без да се свалят номерата.

Да уточним какви са административните и финансови санкции при случаите, когато е констатирано нарушение от водача на чужд автомобил.

– Собственикът на МПС, предоставил автомобила си на друг водач, се глобява от 100 до 300 лв, ако управлявалият колата е установен зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества, не притежава свидетелство за правоуправление или е отказал проба. Превозното средство се спира от движение за срок до един месец.

Каква е статистиката за тези две седмици, откакто действат новите разпоредби, за свалени номера в Стара Загора и областта?

– В Стара Загора до момента са свалени регистрационните табели на 12 автомобила. А в общините Чирпан, Раднево и Гълъбово още на 10. Т.е. – за 14 дни – 22 нарушители.

Старозагорци вече ще знаят от ЗАРАТА на кого и защо са свалени номерата на автомобила


image0 (9K)