Ще зареждаме ли по-скъпо гориво на прага на летния сезон?

Ще зареждаме ли по-скъпо гориво на прага на летния сезон?
Ще зареждаме ли по-скъпо гориво на прага на летния сезон?

Снимка: БГНЕС

Какви цени на горивата ни очакват през летния сезон? Прогнозите са разнопосочно, но според Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива цените най-вероятно няма да се повишат до месец – месец и половина. По думите му потреблението за последния месец е намаляло с 10%.

„Може би се дължи на лекото свиване на икономиката. Хората най-вероятно са изпразнили джобовете. Дори може горивата да поевтинеят с 5-6 стотинки. Метанът ще падне с 10-15 стотинки – под 1,80 лв. Бензинът ще бъде между 2,45 и 2,55 лв. на различните обекти, а за дизела говорим под 2,40 лв. Газта – между 90 и 96 стотинки“, прогнозира Хаджидимитров.

По думите му единственият фактор, който може да повлияе на увеличението на цената на пропан-бутана, е ако върнат акциза и ДДС-то от 1 юли.

„Най-вероятно няма да се приеме. Много е трудно да си вземеш някакъв бонус, когато го дадеш на хората. Нашите акцизи са най-ниски в ЕС, нормално е цените на колонките да са най-ниски. Маржовете на печалба в Европа и България са близки – около 7-8%. Тази тенденция в близко бъдеще ще се запази. Спекулантите на пазара лесно спекулират с информацията, която излиза непрекъснато“, посочи Хаджидимитров пред Bulgaria ON AIR.

Хаджидимитров отбеляза, че няма никакви проблеми с доставките на горива, а пазарът е спокоен.

„Конкуренцията в момента работи здраво за намаляване на цените по колонките. Потреблението пада и започват да свалят цените“, категоричен е Димитър Хаджидимитров.

Вижте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)