Ще Намери Ли Де Лихт Постоянно Място В Стартовата Единайсеторка На Ювентус?

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Matthijs de Ligt (@mdeligt_) на

На всеки е пределно ясно, че през последните 8 години в италианската Серия А има един отбор, който се превърна в тотален доминант – Ювентус. Старата госпожа направи абсолютен фурор грабвайки 8 поредни титли от калчото, като бианконерите вече имат в актива си зашеметяващите 35 титли от висшия ешелон на италианския футбол. И ако отбелязването на голове никога да не е било проблем за гранда от Торино, то защитния вал на отбора също има огромен принос за феноменалните успехи на тима.

И докато през последните няколко години свикнахме да виждаме тандема Бардзали-Киелини-Бонучи в защитата на Юве, то вече сме свидетели на промени в дефанзивен план за бианконерите. След напускането на Барздали и напредналата възраст на Киелини и Бонучи, отбора се нуждаеше от свежи попълнения в защита. Това разбира се стана факт, като отбора от северна Италия успя да се спазари за един от най-обещаващите защитници в Европа към момента, а именно Матайс Де Лихт от Аякс срещу сериозната сума от 75 милиона евро.

Младия холандски бранител е дело на легендарната школа на Аякс, като той прави своя професионален дебют за гранда от Амстердам през 2004 година Малко след това Де Лихт става неизменна част от титулярната единайсеторка на амстердамци. Въпреки своята крехка възраст, родения в Лейдерсдорп бранител се утвърди, като много тактически зрял и разумен в своите защитни действия. Но освен стабилната му игра в местния шампионат на Холандия, Де Лихт бе ключова част от страхотния отбор на Аякс, който стигна до полуфиналите на Шампионска Лига през изминалия сезон.

Тогава, младия холандски бранител донесе победата на своя отбор над Юве по време на четвъртфиналната фаза на ШЛ. Това пък бе и първо достигане на полуфинал за Аякс от сезон 1996/1997 на най-комерсиалния клубен турнир по футбол на стария континент. Сякаш това бе и повратната точка за старата госпожа, като малко след това по време на мач между Португалия и Холандия самия Кристиано Роналдо бе хванат от камерите да вербува Де Лихт относно присъединяването му към Ювентус. И след като талантливия холандски бранител е вече част от италианския гранд идва въпроса до колко той ще се утвърди, като стълб е отбраната на тима.

Но макар и мястото на Де Лихт в стартовата единайсеторка на бианконерите да изглежда почти сигурно, особено предвид похарчената за него сума, не трябва да забравяме, че в тима има и още няколко много класни бранители. На поста централен защитник Юве разполага още с Даниеле Ругани, Мерих Демирал, Леонардо Бонучи и естествено Джорджио Киелини. Именно тези футболисти заедно с Матийс Де Лихт пък са в основната на много стабилната защита на старата госпожа, с чиято помощ отбора ще се опита да грабне девета поредна титла в калчото. А всеки, който реши да заложи на серия А и по-конретно на шампион, ще види, че именно Юве е с най-добър коефициент (1.44) за успех.

Като цяло, с идването си в Торино 19-годишният холандски централен защитник носи на Ювентус един огромен потенциал в защитен план. С неговата мощ, височина, бързина и интелигентност, Де Лихт изглежда, като идеалния защитник, до някъде напомняйки за Жерар Пике. Наистина изглежда сякаш той вероятно ще бъде несменяем титуляр във формацията на Маурицио Сари, но имайки предвид другите класни защитници, с които шампиона на Италия разполага, холандеца няма да има право на грешки.

 


image0 (9K)