1800 камиона блокирани на границата повече от денонощие

1800 камиона блокирани на границата повече от денонощие. Протестите на гръцките фермери продължават.
Шофьорите се оплакват, че буквално бедстват без храна, вода и тоалетна. Каква е обстановката на „Кулата“, където колоните от тирове и от двете страни са по няколко километра, съобщава Нова телевизия.

За момента леките коли преминават нормално през граничния пункт, но от вчера на обяд камионите биват спирани от полицията. От другата страна на браздата земеделските фермери, които стачкуват, са паркирали тракторите си отстрани на пътя, седят на маси и ядат скара. А българските шофьори, които са болшинството сред чакащите на колоната, стоят и чакат. В това време стоката се разваля, сроковете се изпускат, а фирмите губят пари.

След повече от денонощие в блокадата на границата шофьорите са крайно изнервени. От гръцка страна дори се стигна до бой, заради пререждане. А шофьорите казват, че са заложници на стачката и на гръцкото правителство.

Димитър е първи на опашката – когато границата бъде отворена за камиони, той ще мине първи. Но не се чувства късметлия. И показва нагледно, че това далеч не е фермерска стачка.

„Полицията спира камионите, а не фермерите“, категоричен е той.

На свой ред гръцките фермери се извиняват на българските шофьори, но казват, че са в безизходица.

В безизходица били и българските власти.

„Нищо не можем направим. Друга държава е това“, коментира Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград.

Българските власти днес започнаха да раздават вода и храна на шофьорите на опашката, но само в България. Блокираните в Гърция разчитат само на близки и приятели. Поне засега.


image0 (9K)