Търсят се 500 войници за поделенията в Стара Загора, Карлово, Казанлък и Пловдив

Военното министерство се опитва да излезе от кадровия колапс като обяви конкурс за общо 486 войнишки длъжности в Сухопътни войски.

Бъдещите войници ще служат по поделенията в Стара Загора, Карлово, Казанлък и Пловдив, където проблемът с недостига на кадри е най-остър, пише mediapool.

На последните конкурси не се явиха достатъчно кандидати и военните се оплакаха, че не могат да наберат качествени войници. Основната причина за липсата на интерес е ниското заплащане. Редниците започват кариерата си под пагон с малко над 600 лева месечно. Въпреки че политическото ръководство на министерството обяви за основен приоритет вдигането на заплатите, пари не са предвидени и в бюджета за тази година.

Желаещите да се включат в редовете на армията трябва да кандидатстват през офисите на Централното военно окръжие (ЦВО) до 6 март. Кандидатите трябва да са завършили средно или висше образование и да минат успешно конкурса. Той включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване. В първата част желаещите ще правят лицеви опори и коремни преси и ще тичат спринт и 1 километър крос за издръжливост.

Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.

Според запознати изпитите не са непреодолимо предизвикателство и с малка подготовка могат да бъдат преодолени.

На последните войнишки конкурси се явяват все по-малко кандидати, като голяма част от тях се оказват физически негодни, а немалка част не могат да минат и теста за интелигентност. Има и кандидати, които не се приемат на военна служба, поради отказан достъп до класифицирана информация от компетентните органи. Кадровият недостиг в поделенията се изостри през последните години и според неофициална информация някои поделения практически съществуват само на хартия.

Положението е критично дори на база официалните данни – близо 20% от длъжностите за военни са незаети в момента, а заради ниските заплати интересът не е голям. На този фон има сериозен отлив на някои места. В Карлово например все повече хора предпочитат да работят във военния завод ВМЗ – Сопот, където заплатите са по-високи, отколкото да служат в Карловската бригада.

 


image0 (9K)