1950 души са ваксинирани в „Пирогов“. Общо 11000 за денонощие в страната

„За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов” са били ваксинирани 1 950 пациенти с препарата на „АстраЗенека“.“ Това каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.

Близо 11 000 души са ваксинирани срещу Covid-19 за последното денонощие след като в неделния ден отново се извиха опашки пред имунизационните пунктове. Масовата ваксинация започна след като в петък беше пуснат „зелен коридор“ за имунизация на всеки желаещ с ваксината на „АстраЗенека“. От нея в неделния ден са поставени 10 041 дози. 886 са имунизирани с препарата на Pfizer/BioNTech и 71 с Moderna. Досега у нас са поставени общо 119 354 дози от трите ваксини. Имунизираните с две дози са 26 973 души.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, изтъкна проф. Балтов.

По думите му ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 хил. души.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори” в пет ваксинационни пункта в „Пирогов”. Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”, коментира проф. Балтов.

 


image0 (9K)