Ще прекрати ли Старозагорската болница работа в петък?

ДОЙДЕ ЛИ Й ВРЕМЕТО НА БОЛНИЦАТА? – пита Илиян Илиев в страницата „Социални диагнози“ и продължава:

Според достоверен източник, днес 17.07 и утре, всички Акционери на УМБАЛ „Д-р Стоян Киркович“ ще получат писма, в които ще бъдат уведомени, че Болницата изписва всичките си пациенти, прекратява работата със студенти, пренасочва всички болни към Пловдив, Сливен и Хасково, и затваря врати.

[ad id=“236993″]
Според информацията на същия източник, в събота, болницата няма да има дори аспирин за лечение.
Явно са нужни спешни мерки и то в следващите 72 часа, за да се избегне оставянето на над 300 000 граждани без лечебно заведение, водещо социална политика и осъществяващо неотложна помощ 24 ч. в денонощието.
За момента очакваме потвърждение на информацията или нейното опровергаване. Въпросът, относно верността на горе-написаното, бе предаден на личния сътрудник на проф. Йовчев – Изпълнителен Директор и бе обещан коментар.
Надявам се, коментарът да опровергава дадената информация, но за разлика от доста хора, аз помня надписът, видян от Данте над вратите на Ад-а:
„Надежда всяка тука оставете“.
Стискам палци, всичко да се размине и Община, и Власт, да намерят начин да решат проблема.
Иначе, за много хора, Пловдив може да се окаже, доста по-далеч от Хрищени… Не само географски.
Ама и там, на Хрищени, места вече нямало…

[ad id=“218001″]

ЗАРАТА потърси за информация директорът на УМБАЯЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ доц д-р Йовчо Йовчев. Д-р Йовчев потвърди, че такива писма наистина са разпратени до акционерите на болницата. За закриване не може да се говори, но за спиране на дейността, ако не бъде вдигнат запора върху сметките на болничното заведение от страна на EVN – да. Няма снабдяване с никакви лекарства или консумативи и в петък тази седмица, ако не се промени ситуацията, ще се наложи поне временно най-голямото болнично заведение, поемащо пациенти не само от Старозагорска, а също и от съседните области, да прекрати дейност. Спешно се търсят решения – уведомено е Министерство на здравеопазването, кметовете на общини в областта, директор на РЗИ и всички съпричастни на казуса институции. Според доц. д-р Йовчев, най-добрият вариант би бил на болницата да бъдат отпуснати авансово средства, равни на оценката на сградата на АГ, която ще бъде продадена. Те биха дали възможност за разплащане на натрупаните към EVN 3,5 млн. лв. задължения и на задълженията към други кредитори. Търсят се и други начини. Според директорът на Университеската многопрофилна болница в Стара Загора, с оглед перспективата и развитието на лечебното заведение, е недалновидно и непрекъснатото ежегодно орязване от страна на НЗОК на средствата.

[ad id=“218001″]

Потърсихме мнението и на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Болницата е държавна, а не общинска и Общината в този случай няма как да реши проблема. Длъжен е да го реши министърът на здравеопазването и то в следващите дни. Ако става въпрос за личното ми мнение как това може да стане, то е следното – в момента отпускане на кредит от страна на Българска банка за развитие, за да може болницата да се разплати с кредиторите си и да спре да плаща огромни лихви. В перспектива, очевидно подобни лечебни заведения като нашата болница, трябва да бъдат поставени на различен режим и допълнително финансирани от специален фонд, създаден от държавата за онези, за които е преценено, че са наистина нужни. Няма как болници от типа на нашата, поемащи натиска на пациенти от всички съседни области, нуждаещи се от качествено и експертно здравеопазване, приемащи и лекуващи огромен брой здравнонеосигурени пациенти (задължително е дофинансиране на Спешната помощ), да се справят по правилата на финансиране, важащи за малки болничниш заведения или подбиращи пациентите си без осигуряване на спешност, болници.


image0 (9K)