5 упорити мита за грипа, развенчани от списание „Health“

Чистите ръце и антибиотиците не са панацея срещу вирусите.

Грипният сезон започва през октомври, но пикът на заболяването е през януари и февруари. Всяка година вирусът успява да покоси мнозина и да им донесе висока температура, кашлица, втрисане, че дори и по-сериозни усложнения. Все още обаче има толкова много митове и слухове за грипа, част от които от списание „Health“ развенчават, за да сме по-информирани и да опазим здравето си.

image0 (9K)

1. Хваща се от ваксината

[ad id=“263680″]

Не, не може противогрипната ваксина да ви разболее. Наистина! За жалост този дългогодишен мит не умира, без значение колко често експертите го развенчават. „Противогрипната ваксина е направена с мъртви вирусни частици и тъй като вирусът не е жив, той не може да ви зарази“, категоричен е д-р Холи Филипс от Ню Йорк. Вероятно това погрешно схващане се дължи на факта, че за да ни защити напълно ваксината, са нужни поне 2 седмици, в които организмът ни да изгради антитела срещу вируса. Така че, ако хванете настинка или грип веднага след поставянето на ваксината или преди изтичането на този срок, не го приписвайте на нея.

[ad id=“225664″]

2. Не лови здравите младежи

„Макар да е истина, че грипът заплашва най-вече децата, пенсионерите и хората с хронични заболявания, той може да покоси и иначе здравите хора и дори да протече с тежки симптоми“, обяснява д-р Филипс. Ето защо той препоръчва всеки да си направи противокрипна ваксина още в началото на грипния сезон. Защото така дори да не сме в рисковата група и да не се разболеем, няма да предадем вируса на по-уязвимите около нас. Ваксинирането е задължително особено ако редовно общувате с деца и пенсионери.

3. Удря в стомаха

[ad id=“225664″]

Храносмилателните проблеми всъщност доста рядко съпътстват грипа. „Терминът „стомашен грип“ е разговорен и с него лекарите назовават гастроентерита, който предизвиква предимно повръщане и диария и няма нищо общо с грипния вирус“, посочва д-р Филипс. Разбира се, грипът понякога може да доведе до някои стомашно-чревни проблеми като гадене и повръщане. Но ако имате само тези симптоми, без някой от типичните за грипа, то със сигурност сте изправени пред друго заболяване.

[ad id=“225664″]

4. Хигиената е всичко

Всички сме за редовното миене на ръцете с вода и сапун, но това съвсем не е достатъчно, за да ни предпази от грипа. Защото той се разпространява чрез капчиците от слюнката на вече болен човек. За да се опазите от болния обаче, трябва да сте на разстояние от най-малко 6 метра, което е доста сложно за осъществяване. Трябва да имате предвид и че носителят на вируса на грип е заразен седмица преди появата на първите симптоми. Можете също да хванете грип, ако докоснете замърсена повърхност, а след това – лицето си. Защото вирусът оцелява до 8 часа върху повърхности. Затова е важно да избягвате да докосвате очите, носа и устата си, а преди все пак да го сторите, винаги да измивате ръцете си с вода и сапун. Дезинфекцията на общите части в дома и офиса също е задължителна част от превенцията в грипния сезон.

5. Иска силни лекарства

Не слушайте личния си лекар – антибиотиците не сработват при вируси. Сред лекарствата, които могат да облекчат симптомите на грипа, са парацетамолът и ибопрофенът, както и различните разтворими прахчета, които се предлагат в аптечната мрежа. За да се справите с грипа обаче, е най-добре да си останете вкъщи, почивайки и пиейки много течности, като просто търпеливо чакате болестта да премине. Но бъдете нащрек за сериозни усложнения.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!