Aрх. Христо Димов променя облика на Стара Загора, Казанлък и региона

Архитект Димов е проектирал минералните бани в Ягода, Овощник. Кортен, Кърджали и Джебел. По негови проекти са построени Втора прогимназия, днес гимназия „Христо Ботев“, затворът в Стара Загора, църквите в Ягода, Медникарово, Казанка, Богомилово, читалищата в Енина, Дъбово, Оряхово, хотелът в района на Старозагорските минерални бани, Ловният дом на Кортенските бани, фабрика „Кремона“ в Казанлък.

bania
Банята в Ягода
carkva
Църквата в Ягода

Димов и строителният предприемач Христо Караиванов създават сгради, които променят облика на много селища в цяло Казанлъшко и окръга.

Архитект Христо Димов е роден на 22.11.1890 г. в с. Дъбово, Казанлъшка околия, Старозагорска област.

Arh.Hristo_Dimov

До IV отделение (клас) учи в родното си село, прогимназия завършва в Казанлък, а гимназия – в Стара Загора. Една година е учител в с. Крива круша, Казанлъшко.

През 1921 г. завършва Чешката дьржавна политехника в Прага. Като студент участва в три войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Носител е на Кръст за храброст. След завръщането си в България се установява в Стара Загора. Работи като областен архитект, а след това – като архитект на частна практика. Членува в новосъздадената Инженерно-архитектурна камара.

[ad id=“225664″]

В 1943г. е основател и пръв преподавател в Държавната строителна гимназия, след това преименувана на Строителен техникум.

За дългогодишната си проектантска дейност арх. Христо Димов е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен, Орден за граждански заслуги I степен, орден „Народна република България“ II степен.

Арх. Димов е член на Балнеоложкото дружество в Прага. Той умира на 14.03.1983 година.

Къщата на арх. Христо Димов в Стара Загора, на ул.“Сава Силов“ 37, е превърната в музей, но състоянието ѝ е доста окаяно. Арх. Емануала Маринска е автор на идейния проект за реставрацията на къщата. Тя е работила и с неговите оригинални планове. Има и улица в кв. „Железник“, кръстена на неговото име.

(Visited 255 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.