Българката продължава да бъде подлагана на дискриминация

Нулева година за правата на жените, отчете Българският хелзинкски комитет. По думите на Диляна Ангелова, изследовател към неправителствената организация, родното законодателство не е направило нищо и българката продължава да бъде подложена на дискриминация на всички нива.

 От БХК отбелязват, че не са направени постъпки за затягане на законодателства и адекватни наказания на съпружеското изнасилване и физическия тормоз у дома. Неокончателните данни сочат, че 35 процента от опитите за убийства и убийствата на жени в България са извършени от техни бивши или настоящи интимни партньори, като голям процент от жертвите са търпели системен побой у дома.

 Лоша година БХК отчита и по отношение на различните етноси и бежанците у нас. Има взрив на расистко насилие, категорична бе адвокат Маргарита Илиева. Тя защити твърдението си със статистиката на МВР, според която между 3000-4000 скинари организират расистки побоища.„Полицията знае кои са и мълчи“, категорична бе Илиева.

 Но не само скинарите, но и политиците ни подбуждат към насилие на расистка основа. Като пример председателят на БХК Красимир Кънев даде изказване на представител на Патриотичния фронт, който на 17 декември от парламентарна трибуна нарекъл ромските жени „с инстинкт на улични кучки“. Расистки си позволил да говори и здравният министър Петър Москов, който на 7 декември нарекъл ромите – „скотове“.


image0 (9K)