Как да пестите гориво през зимата

1. Намалете теглото

Премахнете всички вещи и товари от автомобила, които са ви били нужни през лятото, но сега са излишни. Оставете в багажника само най-необходимото. Ако намалите теглото с 20 кг, двигателят ще гълта с 0,2 л гориво по-малко. Ако имате багажник на покрива, демонтирайте го. При движение със 130 км/ч той увеличава консумацията с 2 л. Дори неизчистеният сняг на покрива вдига разхода.

2. Съхранявайте енергията

Електрическите консуматори в автомобила повишават разхода и затова ги използвайте само при нужда. Когато всички системи на борда са включени, двигателят гълта 1 л повече. Отопление на седалките, на предното и задното стъкло, на волана – изключвайте тези функции, щом вече не са необходими и стъклата са размразени. Фаровете за мъгла и допълнителният заден габарит харчат 0,2 л.

[ad id=“263680″]

3. Колата да не работи на място

Не оставяйте колата да работи на паркинга, за да се затопли (в някои държави е забранено). Двигателят се загрява много по-бързо при движение. Студеният мотор консумира на място 0,15 л гориво само за 4 минути. Докато достигнете оптимална работна температура, шофирайте плавно и без рязко подаване на газ.

4. Шофирайте при ниски обороти

[ad id=“225664″]

Карайте на ниски обороти, тоест на по-висока предавка. Ако се движите с 50 км/ч на трета, вместо на четвърта, изразходвате 1 л повече. Ще спестите до 30%, ако се движите на по-висока предавка. Първа е само за потегляне, от 25 км/ч вече може да сте на трета, а при 50 км/ч – и пета скорост. Когато имате възможност, движете се без газ, но на включена предавка – тогава коляновият вал се върти от инерционните сили и разходът на гориво е нула.

5. Карайте с постоянна скорост

Ако пътувате 30 мин със 100 км/ч и 30 мин със 160 км/ч, ще изминете 130 км/ч за 1 час. Но ще изхарчите повече гориво, отколкото, ако пътувате 1 час със 130 км/ч. По магистралата като най-икономична скорост се препоръчва 110 км/ч. При по-високо темпо, колкото по-бързо се движите, толкова повече гориво гълта моторът. Особено ако е с по-малък обем.

Източник : http://www.trud.bg/


image0 (9K)