VW Golf R Touch – кокпит без бутони разбира езика на жестовете

Преди осем години мобилните телефони изгубиха бутоните си. Същото сега се случва и с Volkswagen Golf. Германците показаха в Лас Вегас прототип със способности за автономно движение и много сензорни екрани, но без механични превключватели на таблото.

Естествено, че образецът е отхапаната ябълка.

image0 (9K)

[ad id=“263680″]

Експериментът на Стив Джобс, покойния шеф на Apple, който през 2007 г. представи в Сан Франциско първия iPhone, направи компанията му още по-богата и предизвика революция в света на мобилната комуникация. Volkswagen превръща автомобила в еквивалент на смартфона, като инсталира в превозното средство повече интелигентни системи с интуитивно управление. Студията Golf R Touch демонстративно се отказва от всякакви лостчета, бутони и регулатори. Виждаме един превключвател за светлините и още един за стартиране на двигателя. По таблото няма нищо друго (с волана е различно – там бутоните запазват местата си). Всичко останало се управлява по цифров път. Също като iPhone, само че в по-голям формат и с по-богати функции. Защото телефонът работи с един екран, а Golf R Touch – с три.

[ad id=“225664″]

Дигиталният скоростомер вече не е някаква новост. Познаваме го от Audi TT и от VW Passat – голям дисплей с висока разделителна способност показва по избрания от водача начин скоростта, оборотите, картата на навигацията и останалите важни параметри при движение. На централната конзола са поставени още два екрана. По-големият е 12,8-инчов и служи за инфоразвлекателната система, а по-малкият е 8-инчов и осигурява работата с климатичната инсталация.

Камери и сензори за доближаване правят възможна триизмерна работа с мониторите. Вече не е необходимо да се докосва екранът, за да се зададе командата. Един жест с пръст или с ръка е достатъчен. Това опростява и улеснява нещата. С движение с показалеца близо до дисплея се увеличава или намалява музиката. По същия начин се командват и останалите функции. Преди да ги изпълни, системата иска потвърждение, за да не се даде команда с неволен жест. Прозорците и люкът на покрива също се отварят и затварят с махване на ръката.

 

Източник : http://www.trud.bg/

(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!