Лекари искат съд за непълнолетни майки

По последни данни у нас има около 3000 момичета, станали майки преди да навършат 16 години. Общо непълнолетните родилки са близо 5500.

Провокиран от статистиката, началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на Русенската болница д-р Георги Хубчев призовава за нова законова мярка – инкриминиране на ранната бременност.

Според социалния министър Ивайло Калфин обаче няма как ранното родителство да се сложи в графа „престъпления“. Същото мнение изрази в предаването „Събуди се“ и адвокат Николай Хаджигенов.

„От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели“, категоричен бе юристът.

Според него единственото решение на проблема би могла да бъде ясна и последователна държавна политика, чрез която момичетата да се образоват сексуално и да разбират какво ги очаква след евентуално ранно раждане.

„Децата, които раждат деца, живеят в уязвима среда“, коментира още адвокат Хаджигенов.

Детелина Котевска, началник на отдел „Мерки за закрила на детето“ в Агенцията за социално подпомагане пък заяви, че първата стъпка към превенцията на ранното забременяване е направена. А тя се състои в това, че вече помощите за младите майки се дават в натура.

„Социалните работници помагат на майките да решат какво трябва да се осигури на детето“, коментира Котевска.

Според нея все още е рано да се каже дали тази мярка има ефект, защото промените бяха въведени в края на лятото на 2015 г.

Източник: Novanews.bg


image0 (9K)