Виждали ли сте Лада ОКА с 6 колела?

Всеки интересуващ се от автомобили е чувал за руското мини автомобилче, носещо името ОКА. На практика тази малолитражка се явява една от малкото оригинални разработки на бившия СССР, въпреки че и при нея за база е използван модел на Daihatsu. Двигателят е от ВАЗ, но най-грубо казано е срязан на две части и е използвана само едната.
[ad id=“225664″]
LadaOka1_resizedС други думи ОКА е руско мини автомобилче, габаритите на което са малко по-големи от тези на Smart. Незнайно защо, но точно тази кола служи за база на един руски инженер, който създава шестколесна машина, можеща да преминава през всевъзможни препятствия. Автомобилът е със силно удължена база, три оси и огромни гуми с ниско налягане.
Благодарение на лекото купе и „балонните“ гуми тази машина може да се движи навсякъде, независимо от това дали терена е кал, пясък, сняг скали или лед. Странният всъдеход е бил готов още преди три години, но чак сега става известен, защото собственикът му е пуснал обява за продажба на уникалното си творение. Любопитното е, че моторът е оригинален.
Създаването на тази машина отнема на самоукия руски инженер около шест години, но по думите му колата, освен да преминава навсякъде, може дори и да плава. Още нещо интересно е, че воланът е централно разположен.
[ad id=“236999″]
Повече подробности относно механизмите на задвижване на силно модифицираната ОКА не са известни.
Източник : fakti.bg

image0 (9K)