Антимаскърите. Кои са, какво говорят и вярно ли е то

Протест в София на 14 септември. На един от плакатите пише „Маските убиват“, което не е вярно

С връщането на децата в училище в условията на продължаващата пандемия от COVID-19 един въпрос стана актуален – да носят ли децата маски в училище или не. Всъщност, става дума само за дискусия, но не и за избор. Носенето на маски в училище е задължително и изглежда, че повечето родители са склонни да спазват правилата.

Противниците на тази мярка, въведена от Министерството на здравеопазването (МЗ)и Министерството на образованието и науката (МОН), организираха протести. На някои от плакатите пишеше дори, че „маските убиват“. Няма доказателства за подобно твърдение.

Едно нещо обаче прави впечатление – групите в социалните мрежи, през които се организират протестите и в които масово се споделя информация срещу носенето на маски, са добре познати. В миналото те се противопоставяха на проекта за Стратегията за детето, Закона за социалните услуги, предупреждаваха за готвено „отнемане на деца в чужбина“. Някои са активни и в оспорване на значението на ваксините и се обявяват срещу задължителното ваксиниране. Така се появи и думата „антимаскъри“, по подобие на „антиваксъри“.

Кой и как организира кампанията срещу маските?

I „Сред най-либералните“

В дните преди 15 септември пред Министерството на образованието и науката и още няколко места в страната се проведоха няколко протеста. В тях участие взеха родители, които се обявиха срещу носенето на предпазни маски от учениците и други мерки, въведени от просветното и здравното министерства във връзка с учебния процес в условията на пандемия. Сред организаторите на един от протестите – този в Бургас, беше движението “Род”, което стана известно с противопоставянето си на проекта за Стратегия за детето. Този документ беше изтеглен от премиера Бойко Борисов след обвинения, че прави „по-лесно отнемането на деца“. Това не отговаря на истината, защото режим за закрила на деца в риск съществува и в момента.

         “ Протестиращите
            също така твърдяха,
            че продължителното носене
            на маски може да бъде опасно.

Пред бТВ протестиращите родители заявиха, че децата не могат да поддържат маските чисти и че няма унифициран стандарт за предпазните средства, а някои дори заплашиха, че ще спрат децата си от посещение на учебните занятия. Те също така твърдяха, че продължителното носене на маски може да бъде опасно. Според Световната здравна организация това не е вярно.

Протестиращите се притесняват и за психологическият ефект, който носенето на маски и евентуалното отделяне на болно дете в предвидените затова ограничителни стаи, може да предизвика у децата.

В отговор министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че мерките, предприети в българските училища, са сред най-либералните в сравнение с други страни.

I Какво се споделя?

Сред най-споделяните публикации в социалните мрежи са тези на медицински лица, които се противопоставят на наложените мерки. Най-често това са интервюта на бившия член на Медицинският съвет към Министерския съвет доц. Атанас Мангъров, който е известен с честото си противопоставяне на ограничителните мерки срешу COVID-19.

Особено популярно е интервюто на Мангъров пред водещия на “12+3“ на БНР Петър Волгин, в което лекарят заявява, че “Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни”.

Сред популярните постове в групите е и видео на д-р Николай Клинкачев, публикувано от него на 13 септември, в което той се обявява срещу мерките в училищата и твърди, че маските не предпазват, а са обременяващи. По неговите думи носенето на маски в училищата увеличава нивото на въглероден двуокис в кръвта, “което пречи на запаметяването и на целия организъм”.

“Махнете ли маските, ще паднат и ограниченията, КПП-тата и мафията в правителството”, казва още той във видеото и дори отива по-далеч с твърдението, че целта на маските е „контрол над обществото“.

Още по-споделяно е видео, което Фейсбук вече маркира като “фалшива информация“, за което се твърди, че жена измерва с апарат разликите на съдържание на въглероден двуокис под и над маската. То е придружено и с предупреждение, че подобна разлика уврежда развитието на детския мозък. Видеото е качено от сръбски профил на 11 септември.

В групите срещу маските могат да бъдат открити и публикации, свързващи пандемията с теории на конспирацията, препоръки да не се изпращат хора в болници, а все по-често и чисто политически позиции срещу настоящото правителство и настояване за неговата оставка.

I Къде се споделя?

Сред основните двигатели срещу носенето на маски са няколко групи в най-популярната социална мрежа у нас, Фейсбук: “Не на КОВИД мерките в училищата”, “Не на маските и изолаторите в учлищата” “15-ти септември без маски” и други.

Едната от групите е популярната с позициите си срещу приемането на промените Закона за социалните услуги и разпространяваща информация за отнети деца в държави в Европейския съюз – „Национална група „Децата на България”, в която членуват над 215 хил. души. От групата се обявяват също и срещу националната линия за деца – телефон 116 111, а в нея могат да се открият и доста публикации с искания за оставката на правителството.

         “ Основно място в тази група имат
            проруската партия “Възраждане”
            и нейният лидер Костадин Костадинов.

Основно място в тази група имат проруската партия “Възраждане” и нейният лидер Костадин Костадинов.

На 7 септември от партията съобщиха, че стават съмишленици на “Национална група „Децата на България”. Обявено е също, че исканията на групата залягат в политическата програма на партията заради „запазването на българското семейство от социалната инвазия”.

Друга от групите, в които се разпространяват подобни информации, е Българският род обединен за децата. В описанието е записано, че “в основата й стои борбата за българското семейство“.

Две нови групи набират популярност – „ОБЕДИНЕНИЕ ЗА НОРМАЛНО УЧИЛИЩЕ – без маски, тестове, изолатори и страх“ и „Против носенето на маски в училище!“. Първата стартира дейността си на 6 септември и в нея вече членуват над 1500 души, а втората на 9 септември, като в нея вече има 4900 души.

В описанието си двете се обявяват срещу маските в училищата и искат отмяна на мерките. Прави впечатление, че сред постовете, които се споделят от потребителите в тези две групи, има много, които са идентични.

I И извън България

Една от тезите, които са застъпени в българските групи, е, че и в западни, “свободни” държави има съпротивление срещу носенето на маски. Най-често за пример се дават протестите в Германия, които се състояха на няколко пъти през юли и август.

Тогава хиляди излязоха по улиците в Берлин и други градове с настояване за отмяна на мерките. В свои репортажи Би Би Си и Дойче Веле тогава разказаха, че в протестите се включват множество десни екстремистки групи. Сред протестиращите имаше такива, които носеха плакати, отричащи съществуването на COVID-19 и насочени срещу Бил Гейтс.

На протеста можеха да бъдат видени и флагове и лозунги, свързани с конспиративната теория “QAnon”, според която американският президент Доналд Тръмп води тайна война срещу елитни сатанински групи.

В САЩ групи срещу носенето на маски с хиляди членове бяха свалени от Фейсбук, като най-популярният случай беше премахването на групата “Unmasking America”. От социалната мрежа предприеха тези действия заради разпространение на дезинформация, свързана с COVID-19.

В групите на българските потребители е препоръчана и гръцка на същата тематика, в която членуват над 65 хил. души.

I Вредни ли са маските?

Световната здравна организация (СЗО) и UNICEF се обявяват против маските за деца до 5 години. За тези между 6 и 11, от двете организации съветват решенията да бъдат вземани на базата на няколко фактора като разпространението на болестта в района около детето, възможностите му да използва правилно маска, достъпа до предпазни средства и възможността за надзираване.

Посочено е още, че децата над 11 години трябва да бъдат третирани като възрастното население и да носят маски в съответствие с предприетите на местно ниво мерки.

Според организацията продължителното носене на маски не води до дефицит на кислород, нито до натравяне с въглероден двуокис.

Ройтерс цитира експерти от Американската белодробна асоциация, Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ и Европа които отричат твърденията, че носенето на маски води до ниски нива на кислород или отравяния с въглероден двуокис. От там съобщават, че няма доказателства за това, че маските могат да доведат и до отслабване на имунната система и задействането на други вируси и инфекции, които вече са налични в организма.

Маските са безвредни и според редица от изявените медицинска лица в България в последните месеци като д-р Александър Симидчиев, бившият шеф на Медицинският съвет към Министерския съвет д-р Коста Костов , членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса (НОЩ) проф. д-р Тодор Кантарджиев, директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов и други.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)