В Русия скоро ще глобяват безработните

Група депутати от руската дума предложиха връщане на отменения съветски закон за борба срещу тунеядството, който ще направи безработицата незаконна в страната.

Съгласно проектозакона, руснаците, които не работят в продължение на шест месеца ще бъдат изпратени на поправителен труд за срок от една година. Депутатите предлагат да бъде приета и конституционна поправка,според която трудът да стане задължение на всеки гражданин на Руската федерация.

Вицепремиерката Олга Голодец предложи и въвеждането на данък за безработните. В новия закон пише още, че работоспособните безработни трябва да плащат за употреба на социалната инфраструктура. Определени групи като ветерани и майки с деца под тригодишна възраст са изключени от таксите, съобщи РИА Новости. Социологически проучвания показаха, че идеята се подкрепя напълно от 45% от руснаците, които считат принудителния труд за адекватно наказание. Според тях трябва да се наказват тези, които „нямат добра причина“ да са без работа. Какво точно е „добра причина“ все още не е ясно.


image0 (9K)