Откриват празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък

В Казанлък се откриват XVI-тите Празници в Долината на тракийските царе. Церемонията е тази вечер на сцената в парк „Тюлбе“ от 20,30 часа. По традиция празниците започват с връчването на наградата за изследване и принос в популяризирането на тракийската култура на името на Александър Фол. Тазгодишният носител е професорът по стара история д-р Петър Делев от Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

В Казанлък връчват на именит историк приз на името на проф. Александър Фол

В богатата програма до 6 септември са включени изложби, научен форум, а с най-голям интерес се очакват спектаклите на Старозагорката опера на брега на язовир „Копринка“.

Дните съдържат и принос към изследователите на Тракийската култура. Днес в 17.30 в Исторически музей “Искра“ ще бъде открита представителна изложба, посветена на царския свят Цинобър в тракийската и римската култура.

Утре в 11.00 часа ще бъдат представени най-новите изследвания в Музея. Всички тези събития могат да се видят на страницата на Община Казанлък.

Следват два-три дни на изключително наситена и разнообразна програма. Кулминацията ще бъде в хубавия ден на Съединението – 6 септември, понеделник. В 20.00 часа вечерта на сцената на язовир „Копринка“ празниците завършват с танцовата драма “Неситнарка“ на Държавна опера Стара Загора.

 


image0 (9K)