През погледа на главния редактор: Май никой не очакваше Трифонов да играе срещу президента?

Живка Кехайова:

Май никой не очакваше Трифонов да играе срещу президента? А точно това се получава и точно това е дълбоката причина днес рязко да дадат на заден ход и БСП, и т.н. протестни партии.

Че кадруването на Слави е шантаво, то е ясно, но едва ли някой сериозно е очаквал новопръкнала се политическа сила без кадри, без опит и без практическа представа що е то политика, да изкара на яве капацитет до капацитета. Проблемът на БСП, ДБ и „Изправи се…“ е, че според тях всичко си беше ясно и подредено – ще позволят на новите най-големи да сложат свои хора на не толкова важни места, а от служебния кабинет на президента  ще останат тези на важните места (т.е. хората на ДБ, БСП и „Изправисе! Ние идваме“), пред които Слави Трифонов ще направи реверанс, ще плясне щастливо с ръце, па ще прегърне не тях, а идеите им за политика, внимателно наредени на „Дондуков“ 2.

Президентът ще е доволен (нали той се смята за главния изпълнител на процесите в последната година, зададени от задкулисни към момента сценаристи – не като Тошко на Слави), защото ще има редовно правителство и никой няма да може да каже, че неговното собствено му организира изборите. В същото време то всъщност ще си е неговото и ще му организира изборите, а и не само тях – вендетата също.

Затова и не само проектосъюзниците на ИТН, но и президентството бяха като ударени с чук като им излезе Слави с първия си проект и го засипаха с критики. След това като опитни политици минаха крачка назад, дадоха му „чатлак“, че може да се спогодят и започнаха преговорите, убедени явно, че Трифонов няма къде да мърда, ще приеме условията, ще покани без условия служебните министри и сценарият ще се случи.

Да, ама пак греда – Тошко и Слави направо нападнаха най-прекрасните служебни, та се наложи Прокопиевите медии като луди да ровят, за да изкарат кирливите ризи на хората на ИТН навреме – преди края на преговорите.  Даже „Блиц“ и „Пик“ не успяха да ги стигнат. Изкараха ги и пак греда. Няма и няма вариант служебните министри да бъдат вкарани в редовното правителство на Слави. И то само защото Трифонов не е политик и хич, ама хич не му пука от чужди сценаристи – играе по сценария на собствените си такива:)

В сряда ще е много интересно. Днес и утре трите „съюзнически“ партии все още се опитват да му извиват ръцете, но още днес стана ясно, че ДБ и „Изправи се!“, заедно с БСП вече редят играта за правителство на третия мандат – правителството на президента, разбира се. Все пак те не крият службата си при неговите сценаристи, макар всеки да се надява на по-голяма роля в бъдеще.

И пак може да се окажат излъганите камилчета, защото май изобщо не могат да си представят какво би им погодил Слави, ако не гласуват в сряда. Трудно е срещу не политик.

Ако питате какво ги чака избирателите на едните, на другите, на всичките, плюс онези, които дори не са били избиратели, мога да кажа само едно – нищо хубаво. Така че поне да се насладим на интересните събития и на зрелището. На меренето на силите между сценаристите и изпълнителителите им – Радев и Трифонов. Защото с това зрелище кой знае какъв хляб не се задава на хоризонта на държавата.

За гурмето, дето бе обещавано, надявам се, че всички с акъла си са били наясно, че ще е само виртуално и предизборно. Но пък и ни чакат още много избори, та поне ще ни го показват:)