Сънят и отслабването

Прекалявате ли с храната? Раздразнителни ли сте? Имате ли проблем с овладяването на емоции? Трудно ли сваляте килограми?  Ако на тези въпроси отговорите с „Да“, значи не спите достатъчно.

Започваме с първото важно уточнение. Липсата на сън намалява чувствителността ни към инсулина. Това означава, че по-голяма част от поетите въглехидрати ще се депозира като мазнини. Инсулиновата чувствителност е способността на организма ни да усвоява приетите с храната въглехидрати и да ги превръща в енергия, вместо да ги складира като мазнини. При нейното намаляване, резултатът е недостатъчно  отделяне на инсулин, от което поетата чрез въглехидратите кръвна захар, вместо в енергия се превръща в мазнини.

Липсата на сън води и до промени в настроението и раздразнителността. Хората, които спят по – малко от 7-8 часа, са гневни, по-лесно дразними, склонни към агресия.  Честото недоспиване е свързано с и  повишен риск от депресия. Учените доказаха, че съществува 10 пъти по – висока вероятност да развият депресия и 17 пъти по-висок риск да развият психично разстройство като тревожност, в сравнение с хората с пълноценен сън.

При хората с хронично недоспиване се наблюдават  намалени нива на метаболизма. Тези, които не спят пълноценно се чувстват значително по-отпуснати, нямат желание за разходки, нямат активен начин на живот, не тренират. Нежеланието за тренировка пък от своя страна е свързано с повишеното приемане на храна, най-вече въглехидратна. Вече споменахме по – горе , че  поетите въглехидрати не се усвояват като енергия, а се складират като мазнини. В същото време тялото използва мускулите за набавяне на енергия, което води до намаляване на мускулната маса, а оттам до забавяне и на метаболизма ни.

Не на последно място липсата на сън се увеличават нивата на грелин. Това е хормонът, който подава сигнал на мозъка, че сме гладни.

Както видяхме, пълноценният сън е важно условие  не само за добро физическо здраве. Той ни помага и в борбата с отслабването, нещо повече –  липсата на сън много възпрепятства усилията ни да свалим килограми. Сънят разбира се има и много други ползи – детоксикира мозъка, помага за предотрватяване на различни болести/някои от тях  дори водещи до Алцхаймер и деменция/, повишава имунитета, намалява риска от болести на сърцето. Възстановява от ежедневното натоварване през деня, нормализира инсулиновата чувствителност, от там и сколонността ни да прекаляваме с храната.


image0 (9K)