Продават се салами с ГМО

Салами със съдържание на ГМО са открили инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) през миналата година. Това съобщи главният експерт на БАБХ Любина Донкова пред „Телеграф“. Наличие на такива съставки е установено още в царевични и соеви суровини.

Стоките са избрани произволно от търговската мрежа, като са взети проби от храни, върху които не е обозначено, че съдържат генетично модифицирани организми. Донкова уточни, че наличието на ГМО-съставки не е нарушение, защото били под допустимия праг от 0,9 на сто. Едва при по-високо съдържание на генно-модифицирани суровини това трябва да бъде обозначено на етикета на продукта с надпис „съдържа ГМО“. Надписът трябва да заема 25% от опаковката, да е с главни букви в контрастен цвят, гласи Законът за храните.

Преди да влезе в сила изискването ГМО да се обозначава на етикета, производителите масово са използвали такива съставки в продуктите си. Така, без да подозираме, до 2010 година сме изяждали тонове генетично модифицирани организми всяка година. Без да имаме представа, редовно сме яли модифицирана царевица, соя, рапица и ориз под формата на спомагателни продукти в пакетираните храни.

 


image0 (9K)