Кметовете на Стара Загора. Таньо Игнатов

В поредица от публикации ЗАРАТА представя градоначалници на Стара Загора, оставили трайна следа в историята на града ни. Разказахме ви за Петко Рачов СлавейковХаджи Господин СлавовСтефан Салабашев , Димитър Начев Косев. Стефан СливковМирчо Стоянов, Пенчо Славов, Иван Черепов, Сава Казмуков. После дойде ред на Христо Кожухаров – главният виновник в града да се засадят липовите дръвчета и да се изградят Градската и Станционната градинки. След него – на Петър Кабакоев, сетне – на Йовчо К. ХитровИван Нонов и други известни и по-малко известни градоначалници. Последва роденият в Габрово Коста Цокев, който като кмет на Стара Загора е уличен в корупция и далавери – поради което е и „детрониран“. Михаил Сливков и Господин Байкиров бяха следващите. Христо Фетваджиев, три пъти кмет на града ни, Желязко РашевТодор Бонев Мирчев, Васил КарагьозовСтефан Бояджиев,Начо НачевАспарух Луков, Панайот Георгиев, Петър ВълевскиМинка Стефанова,Йордан Христо Капсамунов, Никола Баров,Христо Нанев ,Руси Динев

Таньо Игнатов е кмет на Стара Загора в периода 20 декември 1973 – 11 март 1976 г. Роден на 15 август 1927 г. в село Долно Ново село, Старозагорско, през 1927 г. Завършва висша партийна школа. Работи в Околийския и Окръжния комитети на ДКМС, ГК на БКП, Общинския комитет на БКП – Раднево.

Участник в антифашистката съпротива, партиен ръководител, организатор и строител на националния комплекс “Марица-Изток“. Игнатов е 44-ият кмет на Стара Загора след Освобождението от турско робство. Един от създателите на областната организация на Българския антифашистки съюз и в продължение на осем години неин председател. Почитан член на Централния съвет на БАС.

По време на неговото кметуване в Стара Загора се открива Висшият институт по зоотехника и ветеринарна медицина, изгражда се мемориалът „Бранителите на Стара Загора“, започва строителството на новата гара, построяват се много жилища.

След кметуването си Таньо Игнатов е първи секретар на Общинския комитет на БКП в Раднево до 1983 г. а след това е председател на Окръжния комитет за държавен и народен контрол. Въпреки че от няколко години живее в София, той не е прекъсвал връзките си със Стара Загора. С неговия разказ започва книгата „Живи спомени – документирани разговори с девет старозагорски кметове“, издадена през 2015 година от Община Стара Загора.

Умира на 91- годишна възраст през 2018 година.

 


image0 (9K)