Хорът на Старозагорската опера грабна „Кристална лира“

„Кристална лира“ спечели хорът на Държавна опера-Стара Загора с хормайстор Младен Станев – за премиерното изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ по музика на Митрополит Иларион (Алфеев) на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна“ под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан и за концерта „Класика и джаз от Великобритания“ от цикъла „Музика без граници“ на 12 март 2021 г.

На официалната церемония по награждаването на сцената на Софийската опера наградата получи директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора е ярко изявена и водеща формация в състава на театъра. В исторически план хорът е основополагащото звено, което дава началото на оперния живот в Стара Загора, възпитава музикалния вкус на старозагорци, малко по-късно проправя пътя и на професионалната опера, а заедно с първите знакови хормайстори от ранга на Златан Станчев, е инициатор за създаването на най-стария извънстоличен оперен театър.

През годините хорът допринася със своите постижения за съхраняването и развитието на богатите музикални традиции на Стара Загора, неговите многобройни и многопластови изяви се радват на възхищението на публиката у нас и в чужбина.

Държавна опера-Стара Загора бе с 4 номинации за най-престижните награди в гилдията – на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира“.

4 номинации за „Кристална лира“ за Старозагорската опера

„Кристална лира“ за хора на Операта в Стара Загора?

„Спящата красавица“ на старозагорската Балетна трупа очаква своята „Кристална лира“

Ивайло Михайлов устремен към „Кристална лира“ за Васко да Гама в Стара Загора

„Африканката” на Старозагорската опера на крачка от „Кристална лира“

Авторът на операта „Африканката“ говорел за нея като за „моя Васко да Гама“

Вера Немирова. Четвъртото поколение с живот в темелите на българската култура

 


image0 (9K)